Växthus
Växthus

Bromsa växthuseffekten med växthus

Visst vore det skönt att slippa åka till mataffären när grönsakerna börjar ta slut, och istället gå ut i trädgården eller balkongen och hämta tomater som mognat i solen istället för på ett fraktfartyg.

Inger PalmstiernaNu när våren är här kan man passa på att odla sina egna grönsaker och blommor. Har man en trädgård kan ett växthus göra odlingen ännu lättare.

– Men har man bara en varm vägg, eller balkong kan man sätta mindre glasskåp som dessutom utnyttjar husvärmen, säger Inger Palmstierna som nyligen gett ut boken Det grönskande växthuset: från krokus till tomat.

Hon bor på Ven, en liten ö mellan Sverige och Danmark, där hon själv odlar grönsaker i sitt växthus. Hon beskriver sig själv som traditionell vad det gäller sina egna plantor.

– Det som är ätbart i mitt växthus är främst tomat och gurka, men även kryddor som dill och basilika.

Hon berättar att växthus inte alltid behöver vara energieffektivt, det skulle bli dyrt och resurskrävande att hålla det varmt året om. Själv håller hon sitt växthus frostfritt på vintern, men ingen värme utöver det.

– Det bästa rent energiekonomiskt är att använda växthuset under sommarsäsongen, sedan kan den förlängas lite under vår och höst. Har man odlat grönkål i jorden kan man sätta in den i växthuset under vintern för att förlänga säsongen. Det är också bra att förodla inomhus, eller i någon glasveranda där man har underhållsvärme.

Inger Palmstierna berättar också om olika sätt att värma upp växthus. En del hemmabyggare leder gråvatten genom växthuset för att ta vara på spillenergi.

– Och det kommer fler luftvärmepumpar för mindre system. Annars är det effektivt att bygga växthuset eller glasskåp mot husväggar för att ta vara på byggnadens värme.

Gödsla smart

När växterna får mer värme kommer också deras energibehov att öka, de kräver en hel del vatten och gödsel.

– Det smartaste är ju att ha en kompost – men man kan också köpa andra avfallsprodukter som hönsgödsel eller slaktavfall. Visst krävs det energi eftersom det ska torkas, men själva råvaran tar man ju vara på.

– Den stora vinsten är att man får otroligt goda grönsaker, kanonfärska och giftfria, avslutar Inger Palmstierna.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt