Ladda telefonen
Ladda telefonen

Ladda mobilen smart – så slipper du tomt batteri i sommar

Trots lägre energibehov för uppvärmning finns det tillfällen när el blir en bristvara på sommaren.  Att hitta ett eluttag till telefonen under långa dagar på stranden eller ute i skogen kan vara svårt. Vi har tipsen för hur du undviker tomt batteri i sommar. 

Var ska du ladda?

 • I skuggan. Telefonernas batterier är värmekänsliga, och gjorda för att fungera som bäst i rumstemperatur. Så se till att telefonen inte ligger i solen, i ett fönster eller utomhus.
 • Energin kan du ändå ta från solen. Om du har en solcellsdriven laddare alltså (vi har flera modeller i vår webbshop).
 • På sladdlängds avstånd till eluttaget. Att ladda i ett vägguttag går betydligt fortare än om du använder en USB-kabel kopplad till datorn.

 

När ska du ladda?

 • De flesta telefoner använder någon form av litiumbatterier och för att hålla sig i form bör elektronerna i batterierna få röra sig ibland. Därför är det bra att en gång i månaden ladda upp batteriet fullt, för att sedan ladda ur det helt.

 

Hur ska du ladda?

 • Utan skal. Isolering i form av ett skal kan göra telefonen onödigt varm, vilket påverkar batteriet. Så ta ut telefonen ur skalet innan du sätter den i laddning.
 • Genom att slå på flygplansläget och låta bli telefonen en stund förkortar du tiden till full laddning.
 • Du kan också stänga av telefonen helt när du laddar.

 

Tips för att slippa ladda så ofta

 • Sänk ljusstyrkan på skärmen.
 • Slå av WiFi och Bluetooth. Är du inte uppkopplad mot ditt WiFi så letar telefonen ständigt efter nätverk att ansluta till.
 • Slå av platstjänster.
 • Minska antalet push-notiser – som bonus blir det lättare att koppla av i sommar.
 • Se till att du har senaste versionen av mjukvaran. Uppdateringar innehåller ofta energisparande förändringar.

 

Hur kommer vi ladda i framtiden?

Än så länge finns ingen ordentlig standard för trådlös laddning, men tekniken finns. IKEA har till exempel en serie möbler som har inbyggda trådlösa laddstationer och på sju av Wayne´s Coffees kaféer i Stockholm har laddstationer installerats in i borden så att gäster kan fika och samtidigt ladda sina (Samsung-)telefoner.

Här kan du läsa mer om tänkbara revolutioner för mobilbatterier

 

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt