Julpynt
Julpynt

Ett energieffektivt julstök

Listan på livsviktiga jultraditioner är för många familjer lika lång som barnens önskelistor till tomten. Här är några enkla sätt att julstöka energismartare.

 

1. Ät efter säsong

Satsa på svensk kål och svenska rotfrukter, gärna ekologiska. Lägg hellre tid och kärlek på några riktigt smarriga rätter istället för att köpa en uppsjö av sillsorter och korvar som ändå ingen äter.

  • Utnyttja eftervärmen när du kokar potatis eller lagar rödkål, de sista minuterna kan du stänga av plattan.

2. Smart skinka

Välj svenskt, ekologiskt kött och gärna vilt om det går. Skinkan från ett vildsvin som levt fritt i skogen är klimatsmartare än en industriuppfödd grisskinka. Ännu mer hållbart är att bjuda på ett vegetariskt alternativ.

  • Har du en tryckkokare så använd den när du kokar skinka, det går fortare och drar mindre energi.
  • Lagar du mat i ugnen så använd utrymmet maximalt – låt skinkan trängas med en Janssons frestelse under griljeringen i ugnen.

3. Släng ingen mat

Skulle du få rester över gör sig julskinkan väl strimlad i en gräddig pastasås på annandagen. Köttbullarna kan med fördel serveras i pitabröd med tzatziki.

  • En gjutjärnsgryta är toppen att göra knäck i, du kan använda lägre värme eftersom grytan isolerar bättre än en vanlig gryta.
  • Stek köttbullar på en plåt i ugnen eftersom du får plats med flera samtidigt och slipper steka i omgångar.

4. Använd vinterkylan

Om du har tillgång till trädgård, altan eller balkong, förvara must och snaps där istället för att låta ett proppfullt kylskåp gå på högvarv. Proppa inte in rödkålskonserver och sillburkar i kylen flera veckor innan jul – de klarar sig i skafferiet där de inte slösar energi.

  • Tänk långsiktigt. Det kan vara värt att skaffa ny kyl och frys eftersom det är stor skillnad på energiförbrukningen förr och nu.
  • Med modern kyl/frys/sval sparar du automatiskt mellan 400 och 1 000 kr på ett år, jämfört med äldre utrustning.

5. Ge bort något gott

När du ändå är igång och julstökar i köket, passa på att fixa julklappar som garanterat kommer uppskattas.

  • Gör några extra chokladtryfflar och slå in i vackert återanvänt papper.
  • Smaksätt en god svensk rapsolja med chili och citronskal, och häll upp på mindre flaskor.

Foto: Condesign CC0 1.0

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lampor



Vi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt