150312_5027_eon_mack_4
150312_5027_eon_mack_4

Fem kul nyheter om el- och gasfordon

Laddstolpar och biogasprojekt, el- och gasbilar. Överallt ser vi tecken på världens omställning till mer hållbara transporter. Därför dags att lyfta några kul exempel. Och jodå, Elon Musk finns med på listan.

 

200 procent fler elbilar idag än i januari 2015

I början av 2015 låg antalet laddbara fordon i Sverige på cirka 8 000. Vid årets slut var de dubbelt så många, och i skrivande stund, september 2016, ligger siffran på över 23 351 laddbara fordon. En ökning med nästan 200 procent på bara 20 månader alltså. Men vi ligger alltjämt långt efter Norge, som genom statliga stöd i maj nådde siffran 100 000 elbilar. De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf och Tesla Model S. När det kommer till laddhybrider toppas listan av Mitsubishi Outlander och Volvo V60.

 

I Sverige rullar nu över 50 000 gasfordon

Även antalet gasfordon ökar i Sverige. Sedan 2009 har de mer än fördubblats, och vid årsskiftet var de 53 122 stycken. Bra nyheter för miljön, eftersom biogas innebär upp till 71 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med bensin. Tankstationerna blir också fler. I Sverige finns idag över 160 offentliga tankställen, från Trelleborg i söder till Boden i norr. Där tankas säkert många Volkswagen Golf och Volvo V70, som var landets mest populära gasbilar år 2015.

 

Idag kan du köra på 100 procent biogas

Fordonsgas innebär alltid avsevärt mindre koldioxidutsläpp och avgaser jämfört med bensin eller diesel. Efter att från början ha bestått av fossil naturgas, har andelen förnybar biogas (återvunnen ur biologiskt avfall) i fordonsgasen med tiden stadigt ökat. Sedan 2008 har andel biogas i fordonsgasen varit över hälften och 2015 var den över 70 procent. Hos E.ON är det idag också möjligt att teckna Biogas 100, vilket i praktiken innebär det att bolaget producerar 100 procent förnybar biogas motsvarande hela din förbrukning. I Danmark finns det mål om att 50 procent av landets gödsel år 2020 ska omvandlas till biogas. Som ett led i detta har E.ON Danmark precis byggt två stora biogasanläggningar tillsammans med lantbrukare. Och fler anläggningar är på gång.

 

I Köpenhamn finns en bilpool med 400 elbilar

Vi fortsätter i Danmark, som ligger långt fram i utvecklingen av hållbara transporter. Landet har en välutbyggd laddninfrastruktur och därtill väl fungerande betalningsmodeller, till exempel i form av månadsabonnemang för obegränsad laddning.

I Köpenhamn erbjuder bilpoolen DriveNow även en stor, 100 procent eldriven flotta. Genom en app letar medlemmarna reda på den närmaste av de totalt 400 nya elbilarna, använder den till fast minutpris och parkerar den sedan var som helst inom projektområdet. E.ON står för el och laddinfrastruktur. Initiativet finns visserligen även i Stockholm, men då i mindre skala, med totalt 30 elbilar.

 

Malmö-Stockholm på 40 minuter – i ”rörpost?”

Elon Musk har inte bara skapat Tesla utan även visionen om Hyperloop, som låter tåg färdas extremt snabbt (upp till 1000 km/h!) inuti vakuumrör. Tänk dig ett gigantiskt rörpostsystem. Bolaget HTT uppger att den första hyperloopen kan stå klar redan år 2020 – i Slovakien faktiskt ­– och kanske även förbinda huvudstaden Bratislava med Wien och Budapest. Om den går att förverkliga skulle Hyperloop kunna förändra både gods- och persontransporter rejält. Precis som många spår att Teslas kommande budgetvariant Model 3 kan revolutionera persontrafikens omställning, eftersom dagens dyrare modeller hindrar många från att ta steget över till eldrift.

 

Här kan du läsa mer om E.ONs arbete inom hållbara transporter.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt