lawn-mower-414252_1280
lawn-mower-414252_1280

Grön matta: välj rätt gräsklippare (eller låt ängen växa fritt)

En tio år gammal gräsklippare kan släppa ut lika mycket farliga kolväten under en timmes klippning som en modern bil släpper ut under 15 mils körning. Vi listar några smarta alternativ.


Trots att de flesta är medvetna om att bensindrivna gräsklippare är miljöbovar, utgör de fortfarande en stor del av alla de gräsklippare som används. Och efter att ha bytt därhemma tar många med sig sin gamla motorklippare och använder den på sommarstället.

Har du inte möjlighet att byta gräsklippare är det ett bra alternativ att använda alkylatbensin, så kallad miljöbensin. Den finns att köpa på bensinstationer, och minskar utsläppen av kolväten i luften, samtidigt som användaren slipper andas in ångorna.

Robotar på el tar över

Robotarnas övertagande av våra hem började ute på gräsmattan och numera är robotgräsklipparna ett vanligt inslag i villakvarteren, tack vare sina låga driftskostnader. Det finns modeller som är utrustade med såväl solceller som med GPS, så att du kan sköta sommarstugans gräsmatta från jobbet – och dessutom hålla koll på prylen om någon skulle plocka den med sig.

Här är några saker att tänka på när du ska skaffa robotgräsklippare:

  • Hur mycket lutning klarar klipparen?
  • Hur många kvadratmeter är den dimensionerad för?
  • Ljudnivå, kan du köra den utan att grannarna klagar?
  • Klarar den fuktigt gräs så du kan köra på daggigt gräs när du sover?
  • Tänk på säkerheten för djur och barn, knivarna är vassa.

Här kan du kolla in flera olika modeller av robotgräsklippare

Muskelenergi

För folk med mindre gräsmattor, eller med önskan om mer råstyrka är en klassisk handjagare (cylindergräsklippare) ett fint alternativ. Av endast muskelkraft ger den dig en ren trädgård och en hel del motion.

Det naturliga och lata alternativet

Om alla svenska villaägare lät halva tomten växa fritt så att den förvandlades till en vild blomsteräng, skulle vi enligt Naturskyddsföreningen minska koldioxidutsläppen med över 17 000 ton per år, få fem extra timmar i hängmattan och fler fjärilar och bin i våra trädgårdar. Så kanske det ändå är dags att lämna bensinklipparen på återvinningen och kombinera en handjagare med vacker natur?

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt