gront-tak-norge
gront-tak-norge

Gröna tak som isolerar och kyler

Mindre buller, minskat behov av kylning och uppvärmning – med växter på taken går det att spara energi och få en vackrare närmiljö. Vill du arbeta i mindre skala kan du själv odla en vacker grön vägg mot fasaden i vår.

Klara Asp på Scandinavian Green Roof Institute

Klara Asp på Scandinavian Green Roof Institute


Fler och fler vill bo i storstäder, i och med detta byggs det allt tätare. För att behålla grönskan, ökar intresset för att anlägga växter på taken. I och med klimatförändringarna blir det än viktigare med växter och blad. Ett tak på tio kvadratmeter kan binda lika mycket koldioxid som ett träd.

Beroende på väder kan gröna tak även fungera energisparande för fastigheter. På sommaren absorberar växterna värmen från solstrålarna, vilket minskar energiförbrukningen från klimatanläggningar. På våra nordliga breddgrader blir energibesparingen inte så stor, men det finns flera andra fördelar med de gröna taken. Den biologiska mångfalden ökar, taken håller längre och det blir grönt och fint i staden.

I ekostaden Augustenborg i Malmö arbetar Klara Asp, trädgårdsmästare på Scandinavian Green Roof Institute. Med en hel botanisk trädgård på de kommunala byggnaderna har stadsdelen över 9000 kvadratmeter grönska.

Vilka takväxter passar bäst i vårt svenska klimat? 

– Olika sedumarter, mossa och torktåliga ängsväxter så som blåklint, vallmo, gräslök, blåeld, kungsmynta (oregano), smultron med mera trivs väldigt bra.

Färre översvämningar

Energi sparas också genom att taken inte slits och påverkas av temperaturvariationer och solens strålar – livslängden kan öka med upp till 50 procent. Ytterligare en vinst är att gröna tak hanterar stora mängder regnvatten – växterna suger upp vattnet och resten lagras i jorden och avdunstar. Därmed minskar risken för översvämningar.

– Det är inte bara mängden regnvatten som minskas av gröna tak. Vattnet rinner också i ett jämnare flöde, vilket gör att reningsverken kan slippa peakar vid stora regnmängder. Våra mätningar visar att våra tak minskar regnvattnet med 50 procent.

Ytterligare en bonuseffekt för bullriga stadsmiljöer är takens ljudisolerande effekt, med växter på taket kan bullernivåerna inomhus sjunka med tre till åtta decibel.

Grönt hemma

Vill man själv anlägga ett grönt tak är det vanligt att köpa mattor av sedum – växter ur fetknoppssläktet. Här listar Green Roof Institute några återförsäljare där du kan läsa mer.

Saknar man ett eget tak att anlägga växter på kan man själv sätta upp en grön vägg på sin balkong eller i sin trädgård.

– Det är enkelt att klä en vägg utomhus. Utöver att bidra till en grönare stad lockar man även till sig pollinatorer som humlor och fjärilar. Du kan själv göra ett hemmabygge genom att ställa upp lastpallar mot en vägg, och odla i dem, tipsar Klara Asp.

Det ingår en del skötsel av ett grönt tak, men oftast inte mer än att man klarar det själv. Det är olika mycket arbete beroende på vilket typ av tak du har. Så kallade intensiva gröna tak med tjocka växtbäddar – takterasser med buskar, rabatter och gräsmattor – kan till exempel behöva ses över en gång i veckan under sommaren. Ett sedumtak, å andra sidan, kräver ans och gödsling en till två gånger om året. Bevattning krävs bara vid extrem värme under lång tid.

Är du nyfiken på att anlägga ett eget grönt tak, eller läsa mer om Augustenborg i Malmö kan du besöka Scandinavian Green Roof Institute.

Här hittar du inspiration om du vill anlägga en egen grön vägg.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt