100Koll
100Koll

Så funkar 100Koll

100Koll är en smart elmätare – ett verktyg för energieffektivisering – som i realtid visar hur mycket el du gör av med. Det har visat sig att ju bättre koll man har på sin förbrukning desto enklare är det att ändra sina vanor och spara energi.

2012–2013 utförde vi på E.ON Sveriges största energisparexperiment och gav 10 000 hushåll möjlighet att se sin elförbruk­ning minut för minut med hjälp av en smart elmätare. Resultatet visade att hushåll med ökad medvetenhet om sin konsumtion ganska enkelt kunde spara upp till 15 %. Den insikten fick oss att ta fram en ny 100Koll. För vi tycker att det är viktigt att spara el. Ganska självklart – men att vi vill att du ska göra det är kanske inte lika självklart. Vi säljer ju trots allt el. Den enkla förklaringen är att vi alla har ett ansvar för att skapa ett mer hållbart samhälle där elen ska göra nytta, och då måste alla, både privatpersoner och företag, göra vad de kan. Och tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad.

 

Optiskt öga läser av din elmätare

100Koll-utrustningen innehåller ett optiskt öga, en centralenhet och en smartplug. Det optiska ögat läser av den blinkande lysdiod som sitter på din elmätare, och som anger graden av förbrukning. Ju snabbare dioden blinkar desto mer el gör du av med. Mätvärdena skickar den optiska läsaren – som även innehåller mjukvara och en radiosändare – via ditt trådlösa nätverk vidare till 100Kolls centralenhet. Mätvärdena kan därefter presenteras på flera olika sätt i en app. I appen kan du även se din elförbrukning i realtid.

 

Ilsken coach eller gulliga Bongo – figurer i appen visar resultatet

100Koll-appen kan presentera din elförbrukning genom kurvor, diagram och statistik, med hjälp av en coach eller den animerade Bongo som är en liten, eh… elkänslig figur. Ju mindre el du gör av med, desto gladare blir Bongo. Ju mer du förbrukar, desto ledsnare och sjukare. Coachen – komikern Kristoffer Appelquist – hyllar eller skäller ut dig, allt beroende på hur mycket eller hur lite energi du gör av med. 100Koll-appen kan laddas ner från App Store eller Google Play, för både mobil och surfplatta.

 

Detta krävs för att 100Koll ska fungera hemma hos dig

Först och främst måste du vara elhandelskund hos oss på E.ON och ha tillgång till ett trådlöst nätverk (wifi) med internetuppkoppling. Då fungerar 100Koll både för dig som bor i villa, radhus, flerfamiljshus eller lägenhet. Du som har tillgång till din elmätare måste se till att du har wifi-täckning vid den. Du som inte har tillgång till elmätaren använder dig istället av smartplugen som kopplas upp via ditt wifi. Vi på E.ON har tagit fram den här lösningen för att det har visat sig att ökad medvetenhet om hushållets elkonsumtion kan leda till att du kan spara upp till 15 %.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt