Välj rätt lampa
Välj rätt lampa

Så funkar lampor – vi har den energisnåla vinnaren

Sen ett par år tillbaka är det förbjudet att sälja glödlampor i hela EU. Som tur är finns flera sorters lågenergilampor att välja mellan – halogenlampor, lysrörslampor och LED-lampor. Men vilken är egentligen smartast?

Glödlampor är ineffektiva

En vanlig glödlampa har en glödtråd av volfram, som är en tungmetall. När lampan tänds blir glödtråden mycket het och avger både ljus och värme. Därför är glödlampan ineffektiv jämfört med de andra typerna av lampor. Värmen från glödtråden är inte bara slöseri på energi – den gör också att glödlampor är större än de andra lampsorterna: glaset svärtas nämligen ner om kupan runt glödtråden inte är tillräckligt stor.

Dessutom innehåller tungmetaller: förutom volframtråden kan sockeln innehålla bly. Den är alltså inget smart val vare sig kostnads- eller miljömässigt. Om du har gamla glödlampor kvar – sortera dem alltid som el-avfall, farligt avfall eller i lampåtervinning om det finns där du bor.

 

Halogenlampor är också glödlampor

En halogenlampa är egentligen en sorts glödlampa. Glödtråden är längre och tunnare än i en vanlig glödlampa. Halogenlampor kan göras både små och ljusstarka i jämförelse med glödlampor, eftersom halogengas (oftast jod eller brom) i lampan förhindrar att glaskupan svärtas ner. Ju mindre lampan blir desto hetare blir den också, så halogenlampor är inte den effektivaste varianten av lampor, även om de är snäppet bättre – med en energibesparing på ca 30 % – än vanliga glödlampor.

Halogenlampor innehåller volfram, och kan innehålla bly. Därför ska de alltid återvinnas som el-avfall, farligt avfall eller i lampåtervinning, om det finns där du bor.

 

Lysrörslampor innehåller kvicksilver

En lysrörslampa är – som namnet antyder – ett litet böjt lysrör monterat i samma typ av sockel som en glödlampa. De kallas ibland lågenergilampor – och energibesparingen jämfört med en glödlampa är precis som namnet antyder hög. Lysrörslampor har en annan ljusalstringsprocess än glödlampor: de har ingen glödtråd utan innehåller gas (argon och kvicksilverånga). När du tänder ett lysrör läggs ett elektriskt fält över gasen som då börjar lysa. Därför blir en lysrörslampa inte lika varm som en glödlampa, vilket gör den energieffektiv: du sparar hela 80 % jämfört med en vanlig glödlampa.
Men, lysrörslampor innehåller kvicksilvergas, som är väldigt giftigt. Därför är det mycket viktigt att se till att lysrörslampor och lysrör inte går sönder när du hanterar dem. Lika viktigt och av samma anledning – kvicksilvret – är det att lågenergilampor och lysrör återvinns på rätt sätt. Sortera dem alltid som el-avfall eller farligt avfall eller i en lysrörsåtervinning om det finns där du bor. Kom ihåg att vara varsam!

 

LED är smartast!

LED-lampa

Foto: LPfi CC BY-SA-3.0

 

LED står för Light Emitting Diode – lysdiod på svenska, och LED-lampan är utan tvekan den smartaste lampan som finns på marknaden idag.

En LED-lampa består av ett halvledarmaterial som lyser när ström leds genom det. LED-lampor har länge varit förknippade med väldigt kallt ljus, men nu har lamptillverkarna börjat använda olika halvledarmaterial för att styra våglängden – och färgen – på ljuset. Kiselkarbid med ett skikt fluorescerande pulver används i LED-lampor för inomhusbruk. Just den kombinationen ger ett ljus som liknar det vi är vana vid från glödlampor.

LED-lampor avger ingen värme och är liksom lågenergilampor mycket energieffektiva. LED-tekniken i sig alstrar dock lite värme, som måste ledas bort för att LED-lampan ska få så lång brinntid som möjligt. Energibesparingen är ca 80 % i jämförelse med en glödlampa – alltså samma besparing som ett byte till en lysrörslampa kan ge.

Det som gör LED-lampan tillett smartare val är att den har betydligt längre livslängd, och kanske framförallt att den inte innehåller vare sig kvicksilver, bly eller volfram. Det gör den betydligt snällare mot miljön än alternativen. Självklart ska LED-lampor ändå lämnas till återvinning – som elektronikavfall.

 

Kostnad för 50 000 timmars ljus (ca fem och ett halvt år)

Glödlampa: 2900 kr
Halogenlampa: 3375 kr
Lysrörslampa: 665 kr
LED: 490 kr

 

De olika lampornas ungefärliga livslängd:

Glödlampa: 1,5 månad (1000 timmar)
Halogenlampa: 3 – 4,5 månad (2000 – 3000 timmar)
Lysrörslampa: 9 månader – 14 månader (6000 – 10000 timmar)
LED-lampa: 14 – 34 månader (10000 – 25000 timmar)

 

Se hur mycket energi dina lampor drar – skaffa 100Koll! Är du intresserad av att köpa LED-lampor är du välkommen till vår webshop.

Toppbild: Jeff Kubina CC BY-SA 2.0

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt