philips-hue-eon-energisparnytt-2
philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Lucy – är robotstyrda solkatter nästa grej?

Solenica och italienska forskaren Diva Tommei har tagit fram Lucy, som är en slags solcellsdriven, robotstyrd spegel. Placerad i solljus kan Lucy reflektera ljuset så att det lyser upp ett helt rum, och följa solens rörelser under dagen utan tillskott av energi. Så länge solen är uppe vill säga. Lucy finns dock inte ute på marknaden riktigt ännu.

Flic – knappen som styr din belysning

Flic är en trådlös knapp, en sorts bluetooth-fjärrkontroll, som kan kopplas ihop med dina appar och smarta prylar. Flic kan användas för många olika funktioner i hemmet, till exempel för att låsa upp dörren, ändra innetemperaturen eller styra belysningen. Med den lilla tryckknappen kan du enkelt slå på och av lampor, ändra ljusstyrkan, men också justera de olika färgerna i ljuset. 

Här kan du läsa mer om Flic.

Smarta lampor – ändrar ljus efter dina behov

Tidigare har vi ofta tvingats välja: lysrör för arbetsljus eller mysiga glödlampor? Men nu finns de smarta lamporna Philips Hue som hanterar olika ljussken – så att du kan hacka grönsaker med bra belysning och byta till varmare ljus när middagen är klar.

Philips Hue kan styras trådlöst över internet via en smartphone och kopplas till alla möjliga slags appar, till exempel E.ONs 100Koll eller en vädertjänst. På morgonen kan du väckas med förinställt mjukt ökande ljus, och om du är på andra sidan jorden kan du tända upp så att det ser ut som att du är hemma.

Här hittar du mer information om de smarta lamporna Philips Hue.

Fler nyheter:
Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

matavfall matavfall

Biogas ger Kalmar fart

Kalmar tar sats mot framtiden med äppelskruttar, potatisskal, gödsel, avloppsslam och slakteriavfall. Med biogas gör kommunen en insats för klimatet och för närmiljön.

Tillbaka till Energisparnytt