Energisnål dusch
Energisnål dusch

Spara varmvatten – fyra enkla lösningar

I ett genomsnittshushåll går minst en femtedel av all energi åt till att värma vatten. Men det finns sätt att börja spara. Joachim Lindborg vid Sustainable Innovation guidar oss till fyra bra tips på hur du kan använda vattnet smartare.

Joachim Lindborg– I Sverige har vi massa teknik och duktiga innovatörer. Vi borde kunna exportera den här kunskapen. Men det finns för lite incitament när vi har så god tillgång på vatten, säger Joachim Lindborg.

Han arbetar vid Sustainable Innovation, Sust, som utlyst en tävling för att lyfta fram innovationer kring Nytänkande vattenmätning. Resultatet presenteras i mars.

Tävlingen består av två delar. Den ena handlar om själva mätningen och tekniken.

– I dag är det inte kostnadseffektivt att mäta förbrukningen eftersom du behöver en rörmokare under diskbänken som fixar mätaren, sedan kanske en elektriker och någon som fixar sändare och mottagare för mätdatan. Det måste komma nya bättre sätt att mäta.

Tävlingens andra del fokuserar på beteenden.Ska kunderna debiteras per liter, eller är det något annat som behövs för att påverka våra vanor?

I en genomsnittsvilla används en femtedel av all energi till att värma upp vatten – i lägenheter är andelen ännu större. Vad kan vi göra för att minska andelen redan idag?

 

Kallstart på kranar

Vanliga kranar blandar kallvatten och varmvatten om ”spaken” står rakt fram. Trots att du inte har behov av varmvatten om du exempelvis ska borsta tänderna eller ta ett glas dricksvatten. Men idag finns även kranar på marknaden med så kallad kallstart, vilket innebär att du aktivt måste välja varmvatten genom att dra spaken åt vänster. Den här tekniken kan spara upp till 30 procent av varmvattnet.

Joachim Lindborgs kommentar:

– Detta är jättebra, på samma sätt som kranarna du måste hålla upptryckta för att spola maximalt med vatten. Det finns också en uppfinning som jobbar med vakuumtömning av halvvarmt vatten. Tekniken 3eflow tömmer rören på vatten och suger tillbaks det i varmvattenberedaren där det är isolerat.

 

Snålspolande kranar och duschar

Gamla snålspolande kranar sänkte komforten och kunde innebära irritation över minskat vattentryck. Men tack vare teknisk utveckling kan komforten nu bevaras även om vattenförbrukningen sänks.

Snålspolande kranar kan spara upp till 950 kronor per år för ett hushåll, vilket gör att det kan bli en lönsam investering.

Joachim Lindborgs kommentar:

– Den här tekniken tar in luft i duschvattnet för att få större bubblor, så att vattnet kan kännas ”större” trots samma vattenmängd. För ett tag sen köpte jag även ett LED-munstycke till duschen som sken grönt i två minuter, gult i två minuter och sedan rött i två minuter. På så sätt skulle duscharna bli kortare. Det funkade åtminstone i början, och barnen tyckte det var kul. Men med tiden är det lätt att du inte lägger märke till det där ljuset.

 

Håll koll på varmvattenberedaren

Bor du i villa kan det vara bra att kolla upp din varmvattenberedare. I en gammal variant kan värmeförlusterna bli upp till 1200 kilowattimmar per år, medan en modernare inte ska läcka mer än 400 kWh.

För att inte värma upp vatten i onödan ska varmvattenberedaren vara anpassad till storleken på hushållet. För ett hushåll på fyra personer räcker det ofta med 200 liter, eventuellt mer om man har badkar.

Joachim Lindborgs kommentar:

– I nya ackumulatortankar finns avancerade system som tar vara på värmeskikten. På samma sätt som det alltid är fyra grader i botten av en sjö skiktar sig vattnet i tankarna i temperaturzoner. Då kan vatten i rätt temperatur – till exempelvis värmeslingor i golvet – hämtas direkt från rätt skikt i tanken.

 

Mata diskmaskinen med fett för renare disk

En vanlig energibov är att disk sköljs i hett vatten innan den stoppas i diskmaskinen. Enligt tillverkarna är detta onödigt idag. Matrester ska skrapas bort, men tallrikarna behöver inte sköljas. Moderna maskiner ser till att matrester samlas och löses upp.

Joachim Lindborgs kommentar:

– Själv har jag en gammal diskmaskin, så jag måste skölja för att det ska bli rent. Men det skulle ju spara mycket vatten att slippa det, så det är nog dags att byta.

 

 

Toppbild: Steven Depolo CC by SA 2.0

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt