630x275px-elcykel-merida-kvinna-med-slap
630x275px-elcykel-merida-kvinna-med-slap

Dags för elcykel? Så väljer du rätt modell

Elcyklar blir mer och mer populära. I höstas hade försäljningen ökat med sjuttio procent på ett år. Men det är viktigt att välja rätt ­– tester har konstaterat brister hos flera modeller.

2015 såldes 30 000 elcyklar i Sverige, men jämfört med länder som Tyskland, Holland och Danmark är elcyklarna fortfarande sällsynta här i Sverige. Handeln väntar på att jobbpendlarna ska ersätta sina bilar med elcyklar, och hoppas på kunder som vill cykla i kostym utan att bli svettiga. Men vad räknas egentligen som en elcykel, och vad behöver man tänka på? För att cykeln inte ska klassas som moped – och kräva hjälm och trafikförsäkring – måste motorn stängas av vid 25 km/h, dessutom ska den stängas av när man slutar trampa.

Idag kan du välja mellan klassiska herr- och damcykelmodeller, men det finns också cyklar med lådor framtill – så du kan frakta hundar, prylar eller ha med barnen fastspända i säkerhetsbälten. Det har också dykt upp mindre vikbara modeller, och modeller med lätta batterier, men kortare batteritid.

Några saker att tänka på när du ska köpa elcykel

  • Eftersom cykeln är tyngre och du ofta cyklar snabbare är det viktigt att ha bra bromsar. I ett test beställt av Göteborgs-Posten konstateras att fyra av sex testade cyklar inte klarar EU-standarden för bromsar. (Dålig vattentålighet och att motorerna drev på i för hög hastighet var andra förekommande brister.) Så kolla noga upp att den modell du är intresserad av har bra fot- och handbromsar.
  • Om motorn sitter på bakhjul, framhjul eller i mitten kan ha olika för- och nackdelar. Var den är placerad kan tillsammans med batteriets placering påverka tyngdpunkten på cykeln, det kan också vara svårare att byta däck om motorkablar behöver monteras bort.
  • Batterierna kan laddas när de är på cykeln, men det går också att koppla loss för att ladda inomhus. De allra flesta elcyklar har litiumjonbatterier som varken innehåller kvicksilver, kadmium eller bly.
  • En liten driftskostnad tillkommer jämfört med en vanlig cykel, räkna med en elkostnad på cirka 25 öre per mil.
  • Elcyklar kostar vanligtvis en rejäl slant, men teknikföretaget Semcon har tagit fram en prototyp på en motor som ska kunna sättas på vilken cykel som helst och ligga under 100 euro i tillverkningskostnad. Kanske den kan göra ännu fler cyklister elektrifierade?
  • Och såklart, när du väl ska ge dig ut i trafiken – använd cykelhjälm!

Här kan du kolla in elcyklarna i vår webbshop

 

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt