aska-skydda-ditt-hem-eon
aska-skydda-ditt-hem-eon

Åskperioden är här – så skyddar du ditt hem

Juli och augusti är de månader då det åskar som mest. Blixtnedslag i elnätet kan slå ut elapparater på flera kilometers avstånd och orsaka strömavbrott med allvarliga konsekvenser. Så hur kan vi skydda oss själva och våra hem?

När värmen kommer följer åskan hack i häl. Därför är sommarmånaderna juli och augusti också den tid på året då det mullrar som mest. Hur vackert det än må vara när blixtar lyser upp himlen i elektriska färger, kan ovädret medföra en del problem.Till exempel finns det risk att våra datorer, tv-apparater och andra elprylar slås ut till följd av åskan.

– Hur stor risken är beror på många olika faktorer, till exempel på hur det ser ut runt omkring där du bor och hur åskutsatt platsen är. Bor du på landsbygden med luftledningsnät är risken något större än om du bor i en tätort där kabelnätet är nedgrävt, säger Peter Lindberg, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Blixtar och åska innebär risk för brand och skador på byggnader och utrustning. Ett direkt blixtnedslag i skorstenen eller antennen på taket är ett tänkbart scenario, men mer vanligt är att blixten tar sig in i våra hem via nedslag i el- och telenät, då en strömspik, det vill säga en plötslig överspänning, kan bildas. Strömspiken kan vandra flera kilometer i ledningen. Därför är utrustning kopplad till el- och telenät mest utsatt vid ett åskoväder.

– Elapparaterna har inte sådan isolationsnivå att de tål överspänningen som kan uppstå vid blixtnedslag, därför går de sönder. Men även den fasta elinstallationen i hemmet kan skadas, säger Peter Lindberg.

Så här skyddar du dig själv och ditt hem vid åska

  • Sök dig inomhus och håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.
  • Undvik att tala i fasta telefoner under åskoväder. Mobiltelefon går bra så länge den inte laddas.
  • Dra ut alla stickkontakter till elapparater, antennkabeln till tv:n och sladden till telefonen.
  • Om du ska resa bort är det bra att dra ut alla sladdar i förebyggande syfte.
  • Om huset ligger i ett utsatt läge kan du anlita en elinstallatör för att installera ett överspänningsskydd.

Och så här förbereder du dig för ett strömavbrott

Åskoväder kan leda till strömavbrott, men enligt en undersökning från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) 2015, har nästan halva befolkningen inte gjort några förberedelser alls för att klara sig utan värme, el- och vattenförsörjning under en längre tid. Här är några saker att tänka på:

  • Se till att ha ficklampor eller andra ljuskällor som inte är beroende av ström hemma.
  • Ha ett reservförråd av mat med lång hållbarhet som du kan förvara i rumstemperatur.
  • Även vattenförsörjningen kan påverkas vid ett större elavbrott. Om du råkar du ut för det – fyll olika större kärl med dricksvatten och förvara dem så mörkt och kallt du kan, och var sparsam med vattnet.

 

Foto: Bidgee, CC BY-SA 3.0

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt