Familjen Brynte 100Koll
Familjen Brynte 100Koll

Barnfamiljen: ”En sport att duscha kortare”

Hur mycket energi kräver två vuxna och tre barn i ett stort hus? Och går det att påverka förbrukningen? För barnen i familjen Brynte gjorde 100Koll energisparandet till en sport.
– Energi och elförbrukning är väldigt diffust, så för att kunna spara el måste du tydligt kunna se din konsumtion, säger mamma Hanna Brynte.

Trebarnsfamiljen Brynte bor i en stor tegelvilla i Malmö. Oljepannan som stod för uppvärmningen innan de flyttade in, byttes ut mot bergvärme, vilket inneburit en rejäl energieffektivisering. För att ta ytterligare steg mot ökad medvetenhet om energiförbrukning har familjen också skaffat 100Koll, E.ONs smarta elmätare, som kan visa och styra förbrukningen – direkt via en app i mobilen.

– Det är kul att se hur mycket el olika apparater drar. Duschande barn kräver en hel del energi har vi fått veta. Och när torktumlaren eller ugnen sätts på syns det direkt att förbrukningen ökar, säger Hanna Brynte.

Ofta är huset fullt av gäster, så matlagning står för en inte obetydlig del av hushållets elförbrukning.

– Men att umgås med vänner är ju inget vi vill sluta med, säger hon.

Medvetenhet kan dock leda till nya vanor. För barnen visade sig visualiseringen av förbrukningen i 100Koll också innebära ett nöje.

– Vår son duschade i 10 minuter istället för 20 minuter för att göra mätaren glad. Det blev som en sport.

Vad ser du för potential med en tjänst som 100Koll?

– Jag kan se att det finns potential att använda 100Koll som ett pedagogiskt verktyg. För barn visst, men även för vuxna. Energi och elförbrukning är väldigt diffust, så för att kunna spara el måste du tydligt kunna se din konsumtion. Elmätaren borde egentligen alltid sitta på väggen i köket.

100Koll är en smart elmätare från E.ON, som kan hjälpa dig till smartare energianvändning och sänkta kostnader. Med 100Koll kan du se och styra din elförbrukning direkt i mobilen.

Läs mer om 100Koll här.

Fotograf: Olle Enqvist

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt