matavfall
matavfall

Biogas ger Kalmar fart

Kalmar tar sats mot framtiden med äppelskruttar, potatisskal, gödsel, avloppsslam och slakteriavfall. Med biogas gör kommunen en insats för klimatet och för närmiljön.

Så här gör Kalmar

Sedan 1990 har koldioxidutsläppen i Kalmar minskat med hela 42 procent. Nu återstår den stora utmaningen. Klimatbelastningen från trafiken ska sänkas.

– Hela länet är en stor lantbruksregion. Vi har mycket substrat för biogas, det vill säga organiskt avfall som ändå måste hanteras. Det var så vi började fundera, säger Karin Löfström, strateg för ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun.

 

Bättre för närmiljön

Det organiska avfallet behandlas och blir närproducerad biogas som bilar och bussar kan köra på. Koldioxidutsläppen kan då sänkas med drygt 70 procent jämfört med bensin och diesel. När du kör på biogas reducerar du också utsläppen av kväveoxider och minimerar samtidigt luftföroreningar orsakade av sot, stoft och skadliga partiklar. Det är en insats för klimatet som även bidrar till en bättre närmiljö.

– För vår del bidrar biogasen också till minskad övergödning av Östersjön och till att skapa arbetstillfällen i kommunen. Biogasen gynnar affären för våra lantbrukare och entreprenörer.

 

Kör på ditt matavfall

Hushållens matavfall är numera också en del av biogasproduktionen i Kalmar. Kretsloppet sluts när resterna efter produktionen blir näringsrikt biogödsel för traktens åkermark.

– Att få ihop hela kedjan från avfall till användning är ren miljövinst. Redan 2007 öppnade E.ON ett gastankställe i Kalmar, och ytterligare ett byggde More Biogas år 2014. Idag kör Länstrafiken både stadsbussar och en hel del regiontrafik på biogas, säger Karin Löfström.

 

Alla kan vara med

I kommunens verksamhet ska personalen köra med el- och gasbilar är det bestämt. De 5 000 anställda har också möjlighet att leasa en sådan bil privat och bidra till att öka användningen av förnybara drivmedel. Satsningen är tänkt att skapa utbud och trygghet så att kommuninvånare och företag ska våga välja miljöbil.

 

Gynnar regionens utveckling

Kalmar har kommit en god bit på sin väg mot ett förnybart Sverige.

– Satsningen känns bra för hela regionens utveckling, betonar Karin Löfström.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt