sjöpung
sjöpung

Djuret som kan driva bussar och rena hav

Det ni ser på bilden är ett gäng sjöpungar. Dessa små marina organismer har huvudrollen i ett spännande projekt som ska ge mer biogas, hjälpa till att rena haven och ge värdefull gödsel. Redan idag används sjöpungar för att framställa bränsle till stadsbussar i Sverige.

Av den biogas E.ON producerade 2014 var 81 procent baserad på avfall, vilket så här långt till stor del utgjorts av matrester. Men helst vill vi ju minska matsvinnet i samhället (se vår artikel om olika initiativ som pågår). Och om vi lyckas bli energismartare och börjar slänga mindre mat finns det bättre resurser att utnyttja. Ett innovativt och kanske oväntat exempel är sjöpungen.

Detta växtplanktonätande manteldjur odlas på samma sätt som musslor i stor skala i havsmiljö. Bland annat i vattnet utanför Bohuslän, där de sedan skickas till en anläggning utanför Falkenberg, som E.ON är huvudägare till.

Sjöpungen, som får sin näring genom att filtrera stora mängder vatten från plankton och bakterier, hjälper till att ta upp kväve och fosfor ur havet som annars hade orsakat övergödning. Efter sin livstid skördas sjöpungarna och skickas till en rötningsanläggning, där dess biomassa blir till förnybart biobränsle. Eftersom sjöpungen saknar hjärna och ryggrad känner den inget obehag eller smärta när den skördas.

Sjöpungar är också mycket mer energieffektiva än motsvarande biomaterial som odlats på land. Veteplantor skulle kräva upp till tio gånger större areal än sjöpungarnas havsbottenyta. Om sjöpungarnas rötrester slutligen används som gödsel, återförs dessutom värdefullt kväve och fosfor till åkermarken.

Detta är bara ett sätt att bryta vårt fossilberoende, fler hittar du på #bytenergi

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt