Radu
Radu

”Det är viktigt att alla apparater är uppkopplade mot nätet”

För att ta vara på den förnybara energi som finns behöver vi använda den smart i våra hem, och hantera de variationer som tillgången av sol- och vindkraft skapar i elnätet. Efter att ha doktorerat i Spanien är rumänskfödde Radu-Casian Mihailescu nu på Malmö högskola och forskar på just de här sakerna.

Efter att ha deltagit i ett europeiskt projekt med folk från Malmö högskola kom Radu-Casian Mihailescu till Malmö som postdoktor.
– Sverige är ett av de europeiska länder som satsar mycket på elnätsutveckling, i form av samarbeten mellan tillverkare, politiker och forskning samt utrullningen av smarta mätare.

Ska vi gå över till ett fossilfritt samhälle med sol vind och vatten som energikällor så behöver tillgången stabiliseras, menar Radu-Casian Mihailescu.
– Vi eftersträvar alla en ökad andel förnyelsebar energi, men vi måste hantera utmaningen med förnyelsebart – nämligen att energimängden är svår att förutsäga. Vi vet inte hur mycket det kommer att blåsa i morgon.

Var står vi nu vad gäller smarta elnät och energieffektivisering?
– Från mitt perspektiv känns det som att vi befinner oss i slutet av den inledande fasen. Det finns många intressanta pilotprojekt igång både inom forskning och kommersiell verksamhet. Men massimplementeringen har inte börjat ännu.

För smart energianvändning måste konsumenten finnas med i beräkningarna. Med rätt verktyg ska privatpersoner få rätt förutsättningar för att slippa använda energi i onödan.
– Elmätare som bara talar om hur mycket energi ett hushåll använder per minut är inte tillräckligt. Det krävs mjukvara som berättar hur mycket varje apparat drar. Då kan insikterna leda till nya beteenden. Kanske borde vi stänga av vår luftkonditionering istället för att släcka lamporna?

Finns förutsättningarna för smarta elnät redan nu? Eller vad fattas?
– Det är viktigt att alla apparater är uppkopplade mot nätet. Vissa är det, men det finns problem kring vilka standarder som ska användas. Idag finns det många olika plattformar som inte fungerar tillsammans.

E.ONs 100Koll är en sådan smart elmätare som du beskriver. Vad ser du för potential i sådan utrustning?
– Det förändrar allt. Möjlighet till detaljerad kunskap om förbrukning, skräddarsydda rekommendationer och kontroll är en förutsättning för att kunna hantera efterfrågan på energi. Min bedömning är att 80 procent av hushållen kommer att ha den här typen av utrustning 2018.

Här kan du läsa mer om 100Koll och hur du kan styra dina apparater och få koll på din energiförbrukning.

Läs också om Hackathonet på temat Internet of Things som E.ON var medarrangör.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt