DSC_6270
DSC_6270

Efter COP21 – vad händer nu?

12 december antog 195 länder världens första globala klimatavtal. Men vad hände egentligen där nere i Paris? Och vad innebär avtalet för världen, Sverige och dig?

Måndag 30 november. Rekordmånga av världens ledare har samlats för invigningen av det tjugoförsta klimatmötet. Obama river ner applåder efter sitt engagerande brandtal, och förväntningarna vibrerar i luften.

Knappt två veckor senare är stämningen annorlunda. Förhandlarna har jobbat dygnet runt de senaste dagarna, och fortfarande finns flera knäckfrågor kvar att lösa. Tröttheten lyser i mångas ögon, men otroligt nog finns det ändå något som får folk att hålla modet uppe. Och så händer det; när solen går ner över Eiffeltornet lördagen den 12 december 2015 har 195 länder lyckats enas om ett globalt klimatavtal.

Att avtalet ens går igenom är en framgång i sig. Likaså målet om att den globala uppvärmningen ska begränsas till väl nedanför 2 grader, med sikte på 1,5 grad vid sekelskiftet. Länderna ska dessutom uppdatera sina klimatlöften var femte år.

Konkreta utsläppsmål saknas dock, vilket lett till kritik. Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen säger i ett pressmeddelande:
– Ländernas nuvarande löften av utsläppsminskningar är helt otillräckliga och leder istället mot tre graders höjd global medeltemperatur. Dessa åtaganden måste skruvas uppåt.

Många är trots allt övertygade om att Parisavtalet åtminstone är en bra grund.

– Klimatavtalet är en mycket stabilt golv att bygga vidare på. Vi har ett långsiktigt och balanserat mål, vi har successiva skärpningar och vi har en tydlig väg mot en långsiktig klimatfinansiering. Nu kommer verkligheten än en gång att överträffa förhandlarnas förväntningar, säger Mattias Goldmann, vd på den gröna tankesmedjan Fores.

En omedelbar effekt av avtalet syntes i form av ett börslyft för de hållbara energislagen, vilket ger en tydlig vink om var framtidens energi finns att hämta. För energisektorn innebär avtalet stora utmaningar och i en artikel i DN pekar forskare ut fem områden som avgörande för energiomställningen:

  • Energieffektivisering
  • Koldioxidlagring
  • Kärnkraft
  • Solenergi
  • Bränsleceller och batterier

– Teknikerna finns och fungerar. Men den stora utmaningen är att få folk att göra det så storskaligt som krävs. Det måste verkligen kosta att släppa ut koldioxid, säger Joeri Rogelj, forskare vid energiprogrammet vid forskningsinstitutet IIASA i artikeln.

För att förnybara källor ska slå stort behövs dock system för att lagra energin. För hemmabruk finns redan god teknikutveckling, men det behövs även teknik som kan balansera skillnaderna i nätet så att spänningen ligger på rätt nivå hela tiden även om elproduktionen varierar.

Läs vår artikel om batterilagring för hemmabruk här

 

Bild: Sofia Bjerser

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt