Flic_Colors.93
Flic_Colors.93

Ett knapptryck ifrån ett energismart hem

Digitala lösningar är bra, men för många av oss krävs det inte mycket motstånd för att tröskeln ska kännas hög. Att kombinera appar som 100koll med en fysisk knapp i rummet, kan göra det enklare att förändra våra beteenden.

Panrav Kosuri

Pranav Kosuri

Enligt Pranav Kosuri, medgrundare och marknadschef på Shortcut Labs, är produkten Flic ett smart alternativ. Med Flics funktion Styr ditt smarta hem, laddar du ner appen och synkroniserar den med Flic-knappen genom Bluetooth. Sedan är det upp till dig att välja vilka funktioner som ska styras i ditt smarta hem. Med Flics hemautomationssystem kan en låsa upp dörren vid ingång eller stänga av filmen vid läggdags.

Flic kan även styra temperaturen i hemmet eller släcka lampan på kvällen utan att du behöver röra mobilen. Pranav Kosuri berättar om hur gamla energivanor ofta kan förbruka mer än vad som faktiskt behövs. Som att låta filmen fortsätta rulla när du borstar tänderna eller ha lampan på i kök och hall fast du sitter med laptopen på sängen. Små vanor som kan innebära stora skillnader i energiförbrukning och miljön såväl som ekonomi.

– Det är de dolda sakerna som man använder i vardagen, som drar energi i onödan. Knappen missar du inte, men appar försvinner lätt bland alla andra. Vad vi ville göra, var att ersätta gamla energivanor men nya energismarta sådana, så att individer automatiskt anpassar sin energiförbrukning till sitt faktiska liv.

Produkten Flic skapades för att koppla ihop smarta tjänster med vanliga människor. När människor upplever att det inte finns några barriärer eller komplicerade tillvägagångssätt för att leva energismart, då är de mer positivt inställda till att göra om sina hem och vanor. Pranav Kosuri utvecklar tanken.

– Vår ambition var att sätta en fysisk produkt på de smarta tjänster som redan finns ute. För att få in en vana så behöver man ett komplement, något som man känner igen. I Flics fall var det inte mer än att trycka på en knapp. Fysiska genvägar till smarta lösningar är väldigt attraktivt för människor, då de gör det lättare att bygga in nya vanor.

 

Fler saker du kan göra med Flic:

  • Snooza alarmet
  • Skicka platsnotifikationer till nära och kära
  • Beställa pizza eller taxi
  • Spela musik
  • Ringa ambulans vid olycka
  • Ändra belysning efter stämning
  • Dela en Facebook-post

Kolla in Flic-knappen i E .ONs webbshop.

Foto: Flic

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt