1460704622691
1460704622691

Fem myter om solceller – vi reder ut begreppen

Att ta vara på den direkta solenergin är inte svårt. Faktiskt lättare än många tror. Det finns myter om vad som krävs för att lyckas med solenergi och det är dags att reda ut begreppen kring några av de vanligaste.

Solen är en enormt viktig energikälla. Fotosyntesen gör att vi får träd som kan eldas som biobränsle. Solen driver också vattenkraften genom avdunstat vatten som rinner i älvarna. Men solenergin kan också tas tillvara direkt, och principen bakom solel är rätt enkel. Solstrålarna träffar solceller som genererar energi. Sedan omvandlas elen till växelström i en växelriktare, som kopplas in i husets elcentral och ger el på samma sätt som när den kommer från din elhandlare.

I Sverige står solenergin bara för 0,06 procent av all energi, medan den i Tyskland motsvarar cirka sju procent. Detta är till stor del beroende på att fler tyska hushåll har installerat solceller på taken på sina hus. För att få till samma utveckling i Sverige arbetar politiker för att göra det mer attraktivt och enkelt för privatpersoner. Men det finns också en del hinder som husägarna själva ser – men som inte alltid de stämmer. Här är fem vanliga myter:

 

Myt 1. Det blir inte lönsamt för mig

Självklart är solceller en investering – men de senaste åren har priserna gått ned, och ligger på en fjärdedel av vad de gjorde för fem år sedan. Idag ligger återbetalningstiden för solceller på omkring 17 år och uppåt. Och efter det är driftskostnaden i princip noll.

 

Myt 2. Det är för lite sol i Sverige

Det behövs inte starkt solljus och värme. Vanligt dagsljus – även om det är molnigt – räcker för att generera energi. Vid lättare molnighet genererar panelerna ändå 50 procent av sin maxkapacitet.

 

Myt 3. Jag har inte tillräckligt med plats att installera solpaneler

En vanlig storlek på solpaneler är ca 1 x 1,5 meter, och de går att montera flexibelt. Och det är inte bara tak som kan användas, det funkar också att sätta dem i trädgården eller på en solig vägg.

 

Myt 4. Mitt tak passar inte, det är ju skugga på ena sidan av taket när solen rör sig under dagen

Om det faller skugga på några av solpanelerna i ett system så kan det bli så att de paneler som genererar minst ström, begränsar strömmen i hela kedjan. Men med så kallade mikroväxelriktare på baksidan av solpanelerna får du fortfarande full effekt av dem som är i solljus.

 

Myt 5. Solceller är fula och skrymmande

Utvecklingen går framåt, och solceller kommer i nya utföranden hela tiden. Det finns till och med genomskinliga tunnfilmssolceller som går att fästa på fönster som absorberar solstrålarna. Och om du inte vill montera solcellspaneler på taket så finns det färdiga takpannor i glas med inbyggda solceller.

Vi har skräddarsydda solcellspaket, läs mer här.
Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt