Vindkraft vid Kårehamn
Vindkraft vid Kårehamn

Vindkraften som får koldioxidutsläppen att rasa

Öster om Öland producerar 16 turbiner förnybar energi motsvarande utsläppen för 25 000 under ett år. 80 mil västerut ska en ny vindkraftspark spara 740 000 ton koldioxidutsläpp per år. Den nödvändiga energiomställningen är i full gång. 

Vindkraft är en ren och smart energikälla och runt om i Sverige producerar E.ON vindkraft nog för att försörja över 200 000 hem med förnybar el. Men visst finns det utmaningar. Alla vill inte ha vindkraftverk i närheten av sina hem och det är viktigt att produktionen sker med hänsyn till alla miljöaspekter.

Ett alternativ är att bygga kraftverken ute till havs. I Kårehamn på Ölands östkust etablerade E.ON ett kontor i en nedlagd fiskfabrik för att ett och ett halvt år senare inviga en vindkraftpark, nio kilometer ut i havet. Med 16 turbiner och en kapacitet på 48 MW är vindkraftsparken störst i sitt slag i den svenska delen av Östersjön. På ett år genererar Kårehamn ungefär 180 gigawattimmar.

Att bygga till havs innebär dock andra typer av utmaningar, bland annat på grund av de kraftiga väderförhållandena – vindarna – som ju är just det man vill åt. Det är dock värt ansträngningarna. Inte bara i Östersjön. Drygt 80 mil väster om Kårehamn, på tyskt vatten väster om Jylland, håller E.ON på att bygga upp vindkraftparken Amrumbank. Prislappen ligger på drygt nio miljarder svenska kronor och när allt är klart kommer anläggningen försörja motsvarande 300 000 hushåll. Miljövinsten här kommer att bli betydande, den förnybara vindkraftsparken ska producera en motsvarighet som överstiger 740 000 ton utsläpp av koldioxid från fossila bränslen.

Förresten, visste du att vindkraft i själva verket är omvandlad solenergi? När solen värmer atmosfären uppstår temperaturskillnader i luften, vilka gör att det blir tryckskillnader som sätter luft i rörelse – och vips så har vi fått vind.

Se fler smarta sätt att gå över till förnybar energi på #bytenergi

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt