eon-vindkraft-fakta
eon-vindkraft-fakta

Fyra fantastiska fakta om vindkraft


Visste du att vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen? Eller att ett enda vindkraftverk kan driva 1 200 hushåll? Här är fyra fantastiska fakta om vindkraft.

Visst fick vindkraftselen en lite knackig start. Den troligtvis första vindmöllan som producerade elektricitet, byggdes av professor James Blyth i juli 1887 i Glasgow för att driva lamporna i hans sommarstuga. Men när han erbjöd överskottet till att driva byns gatlampor fick han nej eftersom byborna ansåg att elektricitet var satans verk. Sedan dess har det hänt en hel del.

1. Ett enda vindkraftverk kan driva 1200 hushåll

Idag kan ett vindkraftverk producera el som räcker till hela 1200 hushåll. Men går det inte åt en hel del energi för att bygga själva vindkraftverket? Jo, men efter bara cirka sex månaders drift har vindkraftverket producerat den mängd energi som gått åt för att tillverka det. Vilket motsvarar 1 procent av elproduktionen under vindkraftverkets totala livslängd.

2. Ökar mest av alla förnybara energikällor

Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. I Sverige fanns det i början av 2016 totalt 3 233 vindkraftverk med en installerad effekt på 6029 MW. Året före, som var ett blåsigt år, stod vindkraften för cirka 12 procent av Sveriges totala produktion. I Europa stod vindkraften under samma år för 44 procent när det gällde nyinstallationer av elproducerande anläggningar.

3. Kan arbeta högt upp och till havs – där det blåser mer

På den höjd där vindkraftverkens roterblad sitter är det sällan vindstilla, och i ett normalt läge producerar ett modernt vindkraftverk el under 90 procent av årets timmar. Under hösten och vintern blåser det som mest – vilket också bra eftersom det är då vi behöver mest el. Absolut bäst förutsättningar finns vid våra blåsiga kuster. Kårehamn, E.ONs vindkraftspark till havs utanför Öland kan generera el till 28 000 hushåll på ett år.

4. Kan minska vattenanvändningen

Hela 44 procent av vattenanvändningen i EU går åt till att kyla energiproducerande anläggningar av olika slag. Detta motsvarar vattenförbrukningen hos 82 miljoner europeiska hushåll – lika många som hela Tysklands befolkning. Vindkraftverk, som i princip inte använder något vatten alls är därför ett bra val när vattenbrist är en global utmaning. En ökning av vindkraft kombinerad med minskning av andra energislag kan till 2030 innebära en sänkt vattenförbrukning i Europa på mellan 1,2 till 1,5 miljarder kubikmeter, enligt intresseorganisationen Wind Europe.

Vill du stötta utvecklingen av vindkraften? Här kan du välja el från vindkraft.

 

Foto: MiyaCC BY-SA 3.0

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt