greenhouse
greenhouse

Greenhouse i Augustenborg är världsberömt – utanför Malmö

I ekostadsdelen Augustenborg är arbetet i full gång med passivhusområdet Greenhouse med både hög- och radhus – vilket dock är okänt för många Malmöbor.
– Utanför Malmö är Augustenborg världsberömt. Vi har besökare från hela världen som är intresserade av dagvattenlösningarna här, säger Ulla Janson, energistrateg på MKB.

Augustenborg var MKB Fastighets AB:s första område på 1950-talet. Numera är det en föregångare för hållbara boenden, med takträdgårdar, solceller och ny teknik. År 2020 ska Malmös verksamheter vara fossilfria, och här testas nya tekniker som på sikt kan införas i resten av staden.

Vad är speciellt med Greenhouse?

– Vi tar tillvara på energin med ett riktigt bra klimatskal. Vi kommer att ha individuell mätning och debitering på varmvatten, men också andra tekniska lösningar som ska hjälpa de boende att få koll på sin förbrukning – med en hemma/borta-knapp ska det gå att med ett tryck stänga av allt som inte är nödvändigt när du lämnar bostaden, säger Ulla Janson.

Greenhouse kommer att använda grön fjärrvärme för uppvärmning och varmvatten, solceller kommer att sköta hissar och tvättstugor – och förhoppningsvis även täcka hushållselen. Smarta system ska ta hand om en del av energibehovs-topparna.

– Ett smart system kan känna av när folk i ett visst område börjar jobba och anpassa sin värmeanvändning, så att varmvattnet kan gå till duscharna och elementen kan pausas just då – utan att temperaturen sänks i bostaden. De boende ska också kunna få veta när det blir soligt, och kanske se till att tvätta just när tillgången på solel är bra, säger Ulla Janson.

Snart kanske dock denna typ av information blir överflödig, eftersom MKB testar en batterilösning som ska kunna lagra energi i fastigheterna – så att energi ska kunna sparas till de tider då den behövs som mest.

 

Foto: Jaenecke Arkitekter/CC BY 3.0

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt