Skärmavbild 2015-10-02 kl. 16.32.15
Skärmavbild 2015-10-02 kl. 16.32.15

Så här ”luras” vinden att ge extra energi

Genom att utrustas med en liten plastbit kan vindkraftverk producera upp till 4% mer energi. Hemligheten är att ”lura” vinden att tro att roterbladen är större än de är. Så här funkar innovationen.

Det låter nästan för enkelt för att vara sant. Men det räcker med att limma på en så kallad Vortex Generator, en plastbit med hakformade mönster, på roterblad för att få ut mer energi ur ett vindkraftverk.
Birgit Junker, Fleet Engineer på E.ON, är ansvarig för optimering av roterbladen. Hon berättar om hur tekniken testats på tolv turbiner i USA. I genomsnitt förbättrades effekten med 1,75-2,25%. Den mest effektiva utformningen av Vortex Generators gav en ökad effekt på 2,8-4,4%.

Hur funkar det då?

ldealiskt sett skulle roterblad vara smala och platta, men för att hålla för montering och transport krävs kompromisser i utformningen av bladet närmast navet – vilket minskar det möjliga effektuttaget. Det är i övergången mellan den idealiska formen längst ut och den nödvändiga förstärkningen längre in, som plastbitarna kan göra nytta. Genom att lura vinden att tro att bladet är plattare och större än det verkligen är, ökas lyftet som gör att kraft kan utvinnas ur bladens rörelser.
– Men dessa snabba vinster får inte innebära risk för ökat slitage och kortare livslängd för hela turbinen, till följd av ökad belastning. Detta måste balanseras och det är något som vi tittar på nu, säger Birgit Junker.

Fler projekt för mer förnybar energi hittar du på #bytenergi

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt