14783318104_39991019d1_h
14783318104_39991019d1_h

Lägre priser och statligt stöd: så fixar du egna solceller

Priserna på solceller har rasat det senaste decenniet, och att det statliga investeringsstödet nu kraftigt ökar möter upp ett stort intresse där 4300 hushåll och företag står i kö. Om du vill skaffa egen solenergi är det lika bra att sätta igång direkt och få iväg din ansökan före årsskiftet.

Sedan 2008 har priserna på solceller sjunkit med 85 procent och egna solceller på tak och väggar kan idag bli en lönsam affär. Solceller innebär en ordentlig insats för miljön, och om du producerar tillräckligt mycket kan du mata ut överskottselen på nätet och sälja den på marknaden. I vår intervju med Lars Andrén, mångårig ordförande för Svensk solenergi, får du reda på hur du gör för att komma igång. Sverige har som mål att bli 100 procent fosilfritt och solceller spelar en viktig roll. Initiativen för att öka produktionen är många, från bolag som säljer solcellsandelar till kunder i städerna till lösningar för lagring av solenergi i batterier.

Från myndigheterna finns det två åtgärder som ska få fler att bli sina egna elproducenter.

Skattereduktion på egenproducerad el

Så länge du producerar mindre el än vad du förbrukar behöver du inte betala skatt. Men om du säljer överskottet så behöver du skatta – men kan dra av upp till 18 000 kronor per år. Här kan du läsa mer om Skatteverkets regler.

Solcellsstöd

I Regeringens senaste budget höjs potten för stöd till nätanslutna solcellsinstallationer kraftigt, till 390 miljoner årligen. Du kan ansöka om investeringsstöd hos Länsstyrelsen i ditt län, oavsett om du är privatperson eller driver företag. Under 2015 har stödnivån legat på maximalt 30 procent av installationskostnaderna för företag och högst 20 procent för övriga. Här finns mer information.

Foto: Bastian, ZERO, (CC BY 2.0)

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt