Z
Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

Prestanda i världsklass
Nya Volvo V90 Bi-Fuel byggs i Volvo Cars fabrik i Torslanda i den löpande produktionen. Efterarbetet görs sedan av Volvo Cars samarbetspartner för Bi-Fuel bilar, Westport Fuel Systems.
Volvo V90 Bi-Fuel baseras på Volvo Cars egenproducerade fyrcylindriga bensinmotor T5 som har 254 hästkrafter och ett vridmoment på 350 Nm. Till detta hör en åttaväxlad automatlåda. Tillsammans ger det en prestanda i världsklass och marknadens kraftigaste gasmotor. Gastanken rymmer 18 kilo, vilket ger en körsträcka på 40 mil enbart på gas. Till detta kommer bilens ordinarie bensintank som rymmer 55 liter. Miljödeklarationen visar 111 gram CO2 i utsläpp på metandrift och 40 gram CO2 i utsläpp för körning på 100 procent biogas.

– För oss kommer nya Volvo V90 Bi-Fuel bli en viktig produkt för främst taxi, men också för de företag som har en uttalad miljöprofil i sin policy, säger Fredrik Isakson, chef för företagsförsäljning på Volvo Cars Sverige.

Biogas för framtiden
Bland talarna på seminariet fanns bland annat förre statsministern Göran Persson, engagerad i biogasbranschen genom sitt ordförandeskap i Scandinavian Biogas.
– Det är fantastiskt och kul att en Volvobil nu rullar på biogas. I biogas tar vi hand om avfall och producerar ett bränsle som går att använda i transportsektorn och som inte släpper några partiklar efter sig. Det är framtiden, sa Göran Persson.

Modellen är valbar med samma utrustningsnivåer som övriga varianter för Volvo V90.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

matavfall matavfall

Biogas ger Kalmar fart

Kalmar tar sats mot framtiden med äppelskruttar, potatisskal, gödsel, avloppsslam och slakteriavfall. Med biogas gör kommunen en insats för klimatet och för närmiljön.

Tillbaka till Energisparnytt