Mitsubishi_Outlander_PHEV_Sports_Style_Edition_Concept-B_front_-_Tokyo_Auto_Salon_2015
Mitsubishi_Outlander_PHEV_Sports_Style_Edition_Concept-B_front_-_Tokyo_Auto_Salon_2015

Miljöbil: ”Många vill köpa men få har koll” – så här funkar reglerna

Är bilen på bilden en miljöbil? Ja, till och med en supermiljöbil. En undersökning visar att hälften av Sveriges bilister har stort intresse av att köpa en miljöbil, men att få har koll på vad det egentligen innebär. Det är dags att reda ut begreppen.

Utsläppsnivåer och lagkrav är högaktuella frågor efter turbulensen kring Volkswagens avgastester. Och vad som klassas som miljöbil kan ibland verka märkligt. Till exempel kan en stor SUV vara en miljöbil, trots att den kan drivas med fossila bränslen och kan släppa ut lika mycket koldioxid som en mindre bil som inte är miljöbilsklassad.
E.ON och Yougov* undersökte saken, och såg att många är osäkra på vad som gäller. 47 procent uppger att de har stort eller mycket stort intresse av att köpa en miljöbil om de skulle köpa ny bil. Samtidigt har 79 procent dålig koll på vad som krävs för att en bil ska få kallas miljöbil. 37 procent uppger att de inte känner till kriterierna alls. De fem viktigaste faktorerna vid köp av ny bil uppges vara, i tur och ordning: låg bränsleförbrukning, inköpspris, låg driftskostnad, säkerhet, storlek.

Men vad är då en miljöbil egentligen?

En miljöbil drivs av el, etanol, biogas eller andra förnybara drivmedel – eller är en riktigt bränslesnål diesel- eller bensindriven bil. Men detaljerna är snåriga. En anledning är att det finns två olika nationella regelverk med skilda definitioner av vad en miljöbil är: vägtrafikskattelagen och inkomstskattelagen. Dessutom har Regeringen lagt till klassningen supermiljöbilar, samtidigt som kommuner och biltillverkare använder egna definitioner.

Den avgörande punkten är koldioxidutsläppet (enligt uppgift i registreringsbeviset). Detta får inte överstiga ett beräknat högsta koldioxidutsläpp i förhållande till fordonets tjänstevikt – vilket innebär att gränsen är flytande. Tyngre bilar får släppa ut mer än lättare bilar.

Miljöbilskalkylatorn på Miljöfordon.se kan du räkna och se om din bil eller den bil du vill ha håller måttet.

Fakta: Miljöbilar i Sverige

• Av de 324 037 nya bilar som registrerades i hela landet 2014 var andelen miljöbilar 16,5 procent.
• Enligt Energigas Sverige rullar det idag över 50 000 gasbilar på svenska vägar. (Här kan du läsa mer om fördelarna med biogas och om E.ONs satsningar på området.)
• Antalet laddbara fordon i Sverige ökar. Tillväxten för laddbara fordon var 107 procent det senaste året och nu rullar drygt 13 000 laddbara fordon i landet.
• Förutom att miljöbilar bidrar till en omställning mot en mer hållbar energianvändning innebär de fem års befrielse från fordonsskatt för ägaren.
• Personbilar med mycket låga utsläpp av växthusgaser, max 50 gram koldioxid per km, (troligen mest laddhybrider och rena elbilar) berättigar till en supermiljöbilspremie på högst 40 000 kronor. Läs mer här.


*Undersökningen genomfördes av YouGov Sveriges internetpanel 13-17 maj 2015, på uppdrag av E.ON. De svarande var 1 004 män och kvinnor 18-74 år i Sverige med körkort och tillgång till bil i hushållet. Här kan du läsa mer om undersökningen.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt