640px-Barrow_Offshore_wind_turbines_NR
640px-Barrow_Offshore_wind_turbines_NR

Nanobollar av kol möjliggör långväga energitransporter

Storskaliga satsningar på förnybar energi passar ofta bäst på avlägsna platser. Där stör vindkraftverken inte boende, och stora solpanelsområden kräver stora oskuggade ytor i annars ogästvänliga öknar. Avstånden skapar dock ett annat problem, eftersom transporterna medför energiförluster längs vägen. Men nu har forskare vid Chalmers utvecklat en ny teknik som kan vara en lösning.

Det handlar om extremt små bollar av kol som kan få högspänningskablar att transportera 26 procent högre spänning. När vi kan transportera mer energi per kabel över långa avstånd ger det bättre möjligheter att skicka el från stora solkraftsfält i Nordafrika och Sydeuropa till norra Europa – eller från vindkraftverk ute till havs.

Dessa så kallade fullerener – molekyler, formade som fotbollar – är en miljarddels meter små. Men när dessa tillsätts i kabelisolering så tål plasten högre spänningar utan att brytas ned. Utvecklingen kommer därför inte kräva tjockare kablar, utan de nya får plats på samma ytor som befintliga kablar idag.

Ett användningsområde är vindkraftsparker ute till havs, som kan göras mer storskaliga och effektiva än på land – man brukar räkna med en 25 procent högre effekt tack vare starkare vindar och att ingen terräng hindrar vindarna.

Tillsammans med utveckling av förnybar energi och lagring av energi är transporterna en av de viktigaste faktorerna för att hantera framtidens energiförsörjning på jorden enligt forskaren Christian Müller vid Chalmers.

Nanopartiklarnas storlek har ungefär samma storlek i förhållande till en fotboll, som en fotbolls storlek till jordens. Det var upptäckten av fullerenerna för cirka 30 år sedan som kan sägas ha startat nano-eran. Sedan dess har fullerener använts i allt från smink till att få bort bakterier i vattenledningar.

Läs mer om forskningen i den vetenskapliga artikeln här.

Toppbild: Andy Dingley CC BY-SA 3.0

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt