Biogassbuss
Biogassbuss

Så gjorde biogas Halmstad till en renare stad

Idag kör 32 av 35 stadsbussar i Halmstad på biogas istället för diesel. Det har sänkt koldioxidutsläppen i staden med 25 procent. 

Initiativet att köra på förnybar energi kom från Hallandstrafiken berättar trafikplaneringschef Daniel Modiggård.

–Vi vill vara delaktiga i att skapa en samtid som fungerar för framtida generationer och för att säkerställa detta är det viktigt att kolla på olika bränslealternativ. Under den senaste upphandlingen ställde vi krav på förnybar energi i kollektivtrafiken vilket slutligen blev grön gas.

30 procent av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från trafiken. Det påverkar vår miljö och vår luft. Bytet från fossilt bränsle till biogas har därför haft en tydlig påverkan på miljön. Utsläppen har minskat med 25 procent., trots att trafiken ökat.

– Våra resenärer blir alltmer miljömedvetna och argumenterar allt oftare för miljövänliga alternativ. Min uppfattning är därför att vi på Hallandstrafiken har fått ökat förtroende hos våra resenärer. Därför är det också viktigt för oss att fortsätta följa den utveckling som sker kring förnybar energi.

Än så länge sätter inköpspriserna stopp, men i framtiden kan det bli aktuellt för Hallandstrafiken att ta ännu ett steg.

– Inför nästa upphandling av stadstrafiken år 2020, kan elbussar eventuellt stå på dagordningen, säger Hallandstrafikens vd Bruno Andersson.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt