Små förändringar som gör stor skillnad
Små förändringar som gör stor skillnad

Små förändringar som gör stor skillnad

Att föräldrar och tonåringar har olika åsikter och uppfattning om det mesta är mer regel än undantag. Allt från hur länge det är okej att vara ute på kvällen till hur många timmar per dag man kan spendera framför datorn. Men när det kommer till miljöfrågor är de rörande överens. Miljön är viktig och miljöengagemanget stort.

I en undersökning från TNS Sifo säger 7 av 10 unga och närmare 9 av 10 vuxna att de tänker på sin egen miljöpåverkan och så många som 85 procent av tonåringarna säger att miljöfrågor är något de gärna diskuterar. Vissa ivrigare än andra – nästan var femte tonåring tar tillfället i akt att diskutera miljöfrågan så fort tillfälle ges.

– Det är kul att se att miljöfrågor verkligen engagerar. Och att ungdomar i så stor utsträckning intresserar sig för vår omvärld och dess framtid känns betryggade. När unga blir engagerade väcks ofta en glöd som gör att deras engagemang smittar av sig på andra. Något som vi vuxna kan dra lärdom av, säger Karin Jarl Månsson, VD för E.ON Försäljning Sverige.

 

Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket!

En miljökämpe kan man vara på många olika sätt, allt från att engagera sig i miljöorganisationer till att förändra sitt beteende i vardagen. Några enkla men effektiva sätt att bidra till en mer hållbar framtid är att tänka på att släcka efter sig, att vara sparsam med varmvatten och minska på sitt tv-tittande. Vi behöver inte gå i totalt mörker varje dag, sluta duscha eller kasta ut tv:n för att göra skillnad.

Bara genom att följa sin elförbrukning i realtid och sätta upp mål för sitt sparande kan man minska sin elförbrukning med upp till 15 procent.* Det här har E.ON tagit fasta på och utvecklat ett visualiseringsverktyg kallat 100Koll, så att alla i familjen kan hjälpas åt i jakten på en minskad elräkning och samtidigt bidra till en grönare framtid.

– Genom att bli medveten om hur elförbrukningen ser ut, kan vi skapa nya beteenden och helt nya sätt att se på el och elanvändning. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket, avslutar Karin Jarl Månsson.

 

Hundra koll på familjens elförbrukning

Ser du din elförbrukning är det lättare att minska på den. Med 100Koll får du en smart elmätare – ett verktyg för energieffektivisering – som i realtid visar hur mycket el du gör av med.

Genom att fästa ett optiskt öga på din elmätare lagras och mäts graden av el som förbrukas. Bra eller hur? Vill du även mäta och fjärrstyra enskilda elektroniska produkter kopplar du in en eller flera smartplugs. Nu kan du inte bara sätta igång kaffebryggaren från sängen på morgonen utan även få reda på om tv:n står på trots att huset är tomt. Inte särskilt svårt och ganska bekvämt.

För att förstå vad som förbrukar mest el och kanske även ge ledtrådar om vem som förbrukar är det bara att hålla koll i 100Koll-appen. Gör dig redo, för nu börjar jakten på familjens energitjuvar!

För mer information om 100Koll, gå till www.eon.se/100Koll

* Under 2012 genomförde E.ON Sveriges största energisparexperiment. I experimentet ingick 10 000 hushåll. Undersökningen pågick under 2012–2013. För vidare läsning och källor, klicka här.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt