spara-energi-host-630x275 (2)
spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Ofta går ekonomi och ekologi hand i hand. Med smarta knep och investeringar kan du göra stora besparingar för både miljön och din egen plånbok. Vi har listat några saker som kan vara bra att tänka på vid både renoveringar och i vardagen.

 

 • Dammsug bakom kyl och frys
  Ta bort dammråttorna och öka effektiviteten på din kyl och frys med upp till 20 procent. Som en bonus minskar du samtidigt brandrisken i ditt hem.
 • Använd inte köksfläkten i onödan
  Dra igång fläkten om du steker osande mat eller lök, annars kan du testa att låta den vara. Genom att inte suga ut värmen från spisen och ugnen sparar du värdefull energi.
 • Byt en dålig packning
  Droppande varmvattenkranar kan läcka 500 kWh om året. En ny packning då och då är ett enkelt sätt att undvika det.
 • Investera i snålspolande kranar och duschar
  Tack vare teknisk utveckling kan komforten bevaras även om vattenförbrukningen sänks. Skaffa snålspolande kranar och spara upp till 950 kronor om året.
 • Skapa tvärdrag – en kort stund
  Öppna alla fönster och stäng dem snabbt igen. Det är mycket mer energieffektivt än att vädra med ett fönster på glänt hela dagarna.
 • Utnyttja gardinerna
  Dina fönster kan läcka värme, men de släpper också in solljus som kan värma upp ditt hem i vinter. Ett enkelt sätt att spara energi är att dra undan gardinerna när det är sol, och dra för dem på kvällen.
 • Prova att sänka inomhustemperaturen
  Ta reda på om du har det varmare än nödvändigt hemma genom att sänka temperaturen. Kanske är det okej med en tjockare tröja? Har du direktverkande el kan en grads skillnad inomhus göra att du sänker uppvärmningskostnaden med fem procent.

Bor du i villa finns det ännu mer du kan göra för att minska din energianvändning och därmed kostnaderna. Här är ytterligare några tips:

 • Skaffa värmepump
  En värmepump är en smart investering. Genom att ta vara på befintlig energi lagrad i luft eller mark får du en lösning som betalar igen sig själv. För de flesta värmepumpar finns det system för att slå av och på utrustningen med sms eller en app. Vi hjälper gärna till att hitta rätt värmepumpslösning för ditt hem. Läs mer på eon.se eller kontakta oss på 020-22 24 24.
 • Se över dina fönster
  Är dina fönster gamla och slitna kan det vara läge att byta ut dem mot energieffektivare varianter. Vill du inte göra så stora ingrepp kan du istället komplettera med ett extra glas för bättre isolering. Den ideella föreningen EQ Fönster har en räknare där du kan se hur mycket du kan spara på att byta ut gamla fönster. Där hittar du också information om vilka tillverkare som säljer täta fönster.
 • Isolera mera – stort och smått
  Isolering behöver inte innebära att du river ut hela vinden och lägger in skivor och mineralull. Har du lite drag hemma kan du spara en tusenlapp om året med nya gummilister som isolerar kring dörrar och fönster. Hos Vi i Villa hittar du en steg-för-steg-guide för hur du enkelt tätar hemma.
 • Håll koll på varmvattenberedaren
  I en gammal varmvattenberedare kan värmeförlusterna bli upp till 1 200 kWh om året, medan en modernare variant inte ska läcka mer än 400 kWh. Tänk också på att anpassa varmvattenberedaren till storleken på hushållet. Är ni exempelvis fyra personer räcker det förmodligen med 200 liter.

Vill du ha fler smarta energiknep? På eon.se hittar du det du letar efter.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

matavfall matavfall

Biogas ger Kalmar fart

Kalmar tar sats mot framtiden med äppelskruttar, potatisskal, gödsel, avloppsslam och slakteriavfall. Med biogas gör kommunen en insats för klimatet och för närmiljön.

Tillbaka till Energisparnytt