Sveriges riksdag
Sveriges riksdag

Snart är det val – fyra tunga röster om energiomställningen

Det är dags att förbereda sig för valet till riksdag, kommun och landsting den 14 september. En avgörande fråga för vår framtid är energiomställningen – åtminstone enligt dessa fyra tunga röster från Almedalen i somras.

De må vara oense om en hel del: Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson, IT- och energiminister Anna-Karin Hatt och Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Per Bolund. Men de är ändå överens om vikten av energiomställning och energieffektivisering. Här är några av deras tankar om åtgärder och lämpliga vägar framåt.

 

Anna-Karin Hatt (C): ”Hållbara transporter viktigaste frågan”

Anna-Karin Hatt”Vi tillhör de länder i världen som lyckats minska våra klimatutsläpp allra mest. Sverige har visat att det går att kombinera minskade koldioxidutsläpp med god ekonomisk tillväxt. Men vi har ju fortfarande mycket kvar att göra. Omställningen till hållbara transporter är kanske den viktigaste frågan för Sverige under den kommande mandatperioden – att verkligen samlas kring och enas om tydliga målsättningar.”

Foto: Kristian Pohl

 

 

 

Karl-Petter Thorvaldsson, LO-ordförande: ”Energiomställningen kräver samförstånd”

Karl Petter Thorvaldsson, LO”Vad gäller energiomställning behöver politiken söka samförstånd över blockgränserna. Investeringar på de här områdena ska ofta finansieras över 30 år, och om det finns minsta tvekan om att investeringen kan ruckas av nästa regeringsskifte, så vågar företagen inte göra den. Inom energieffektiviseringsområdet gör vi för lite i dag. Min första Volvo-bil drog 1,3 liter per mil, min nya drar 0,40 milen. Det är klart att vi har en potential och det gäller hela samhället. Det är gratispengar.”

 

 

 

Anna Kinberg Batra (M): ”Sverige skulle kunna exportera energiteknik”

Anna Kinberg Batra”Energiomställningen är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Det är konkurrenskraftigt att ha en bra och fossilfri energiförsörjning. Sverige skulle också kunna exportera ny teknik. Ett intressant exempel är Minesto, som utvecklats vid Chalmers entreprenörsskola, och som utvinner energi ur tidvatten. En lösning som skulle kunna göra stor nytta ute i världen.”

 

 

 

 

Per Bolund (MP): ”Miljonprogrammet är en energislösare”

Per Bolund”Det är synd och skam att man inte tar vara på potentialen att använda energi smartare – det måste bli lönsamt. Vi tror på ekonomiska styrmedel med skatter och certifikat. Man ska kunna få premier om man sparar energi, så att det blir lönsamt att genomföra energieffektiviserande åtgärder. Vi vill också renovera miljonprogrammen där vi vet att det finns mycket energislösande.”

 

 

 

Vill du höra lite mer utförligt vad de har att säga om energipolitik kan du ta en titt på videoklippen på Youtube:

Toppbild: Wikimedia Commons User Slarre

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt