susanne-dahlstrom-solenergi
susanne-dahlstrom-solenergi

Solenergi får Susannes kreativitet att flöda

Susanne Dahlström drar nytta av förnybar energi både i villan, sommarstugan och på segelbåten. Många av lösningarna har hon och hennes man byggt själva.
– När solen lyser får vi gratis el, värme och varmvatten, den känslan sporrar verkligen experimentlustan! säger hon.

När Susanne Dahlström träffade sin man Bosse ägde hon en segelbåt. Bosse ägde i sin tur en enkel sommarstuga, utan indragen el. Nu bor de tillsammans i en villa i Åby och har ”övertagit” varandras intressen.
– Jag fixar mycket med sommarstugan, medan Bosse ägnar många timmar åt båten. Han jobbar dessutom i båtbranschen och har bra koll på miljösmarta prylar som vi kan använda.

På villataket har de installerat solfångare som levererar tappvarmvatten till hushållet. Solfångarna täcker i stort sett hela varmvattenbehovet från vår till höst.
– Det känns lyxigt att ha tillgång till gratis varmvatten. Nyttan med solenergin märks påtagligt varje gång man tar en dusch eller tappar upp ett bad.

Vilda energiexperiment på landet

Energiintresset har tagit sig ännu tydligare uttryck ute på lantstället i Arkösund. Där har Susanne och Bosse ”experimenterat vilt” med olika lösningar som ska göra livet i den enkla stugan mer bekvämt.
– Jag brukar leta efter tekniktips på nätet, det finns en massa information för husägare som vill hitta kreativa sätt att använda förnybar energi.

I stugan använder de en liten solcellsanläggning, som i kombination med ett batteripaket, ger tillräckligt med el för att driva en tv, stereo, kaffebryggare och LED-lampor.
– Nu i vår har vi kompletterat med ett litet vindkraftverk som vi köpte begagnat för en billig peng. Vindsnurran kan ladda batterierna nattetid och även under den mörka årstiden, vilket är praktiskt om vi vill besöka stugan under en vinterhelg.

Återvinning ger solvärme

Förutom strömförsörjningen har Susanne och Bosse klurat ut egna lösningar för att tillvarata solvärme. Häromåret byggde de en luftsolfångare där en gammal duschkabindörr utgör glaslock till en tät låda med svart botten. När solen lyser värms luften i lådan för att sedan ledas in i huset.
– När det är kallare inne än ute startar en liten PC-fläkt som blåser in den soluppvärmda luften. Luftsolfångaren är en utmärkt värmekälla som komplement till vår vedspis.
Regnvattnet tas tillvara, filtreras och samlas i en tank för att bli till duschvatten – värmt av en varmvattenberedare avsedd för båt och så kallade solrännor, avlånga solfångarrör som monterats på söderfasaden.
– Vi skulle behöva några fler solrännor för duschvattnet, men produkten finns inte längre att köpa. Så nästa projekt blir att blir att bygga en egen lösning.

 

Så här använder Susanne förnybar energi

I villan:
• Solfångare levererar tappvarmvatten och sparar cirka 2000 kWh, motsvarande cirka 2000 kronor per år
I sommarstugan:
• Stugan är inte nätansluten, men får el via ett 12-volts batterisystem som laddas med en solcellsanläggning på 200 watt och ett vindkraftverk på 400 watt.
• En hemmabyggd luftsolfångare ger värmetillskott när det är kallt inomhus.
• ”Solrännor” längs fasaden bidrar till att värma stugans duschvatten.
• Det rinnande vattnet pumpas med hjälp av en solcellsdriven pump.
På segelbåten:
• Båten har elförsörjning från solceller

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt