solpatrullen-paul-gummesson-eon
solpatrullen-paul-gummesson-eon

Solpatrullen: Paul hjälper dig att bli solfarmare

Paul Gummesson har jobbat med solenergi i nio år, men har aldrig varit mer efterfrågad än nu. Solcellskapaciteten i Sverige har nära nog fördubblats fyra år i rad och priserna på solceller har sjunkit med uppemot 75 procent på fem år.

Som en del av Solpatrullen är Paul nu redo att åka hem till dig eller din granne – oavsett var du bor i landet – med tips för hur du också kan bli en solfarmare.

Hur går ett hembesök av Solpatrullen till?

– Vi går runt och tittar på förutsättningarna: vilka tak som är bäst lämpade, vilken riktning de har, hur huvudsäkringen ser ut och hur mycket ström kablarna tål. Vi letar också efter lämpliga platser att sätta upp de växelriktare och brytare som ska kopplas till solcellerna på taket. Sedan lämnar vi offert på en nyckelfärdig lösning.

Hur lång tid tar det innan allt funkar?

– Från beställning ska installationen vara påbörjad inom två veckor. När vi fått ett installationsmedgivande från nätägaren bokar vi in elinstallatör och montör. Själva arbetet tar 2-5 dagar på en vanlig villa, och strömmen behöver inte vara frånkopplad längre än en halvtimme.

Vad behövs för att kunna ha solceller?

– Tak i söderläge ger mest, men öst- och västläge funkar också bra. Annars kanske du har en markplätt över? Skugga från träd och annat är mindre bra. Vi är ärliga när vi gör hembesök och säger till om förutsättningarna är inte är de rätta.

Vilken lutning är optimalt för ett tak med solceller?

– 40-45 graders vinkel mot solen är optimalt, men vi har infästningar för alla typer av tak, även platta. Om du inte vill göra hål i tätskiktet finns det också lösningar för låglutande tak där betongsten håller anläggningen på plats.

Vilka delar består solcellsanläggningen av?

– Solceller och infästningar, kablage, växelriktare och strömbrytare, som kopplas till husets elcentral.

Hur stor ska anläggningen vara för att bli en bra affär?

– Helst ska du inte producera mer än du förbrukar över ett år. Med en större anläggning kan du behöva höja ditt säkringsabonnemang, vilket ger en högre kostnad, och om du blir klassad som småskalig elproducent, med avsikt att tjäna pengar på din produktion, behöver du också betala extra avgifter. Tio kvadratmeter solceller ger cirka 1600 kilowattimmar el per år.

Vilka stöd och bidrag kan jag få för solceller?

– Privatpersoner kan få statligt bidrag på 20 procent av investeringskostnaden eller göra ROT-avdrag på arbetet. För din överproduktion kan du sedan både få ersättning från det elbolag som köper den, och 60 öre per kilowattimme från staten i skattereduktion. Ditt elbolag är skyldigt att hålla koll på hur mycket el du matat ut i nätet, och pengarna får du tillbaka automatiskt på deklarationen. Dessutom kan du även ha rätt till att få elcertifikat, som staten delar ut till producenter av förnybar energi. Genom att sedan sälja elcertifikat får du en extra intäkt.

Behöver jag söka tillstånd och bygglov?

– Än så länge behöver du vara momsregistrerad för att sälja din överskottsel, men det finns förslag i Riksdagen om att momsbefria överskottsproduktion upp till 30 000 kronor per år. Om förslaget går igenom kan de nya reglerna börja gälla 1 januari 2017. Reglerna för bygglov varierar mellan olika kommuner.

Det låter som en massa snåriga papper?

– Lite kanske. Men vi hjälper dig att både fixa blanketterna och med att fylla i dem.

Vilken byggnad skulle du helst sätta solceller på?

– Stockholms slott. Det vore kul att förse kungen med solenergi. Och jag vet att de redan har börjat så smått.

 

Vill du träffa Paul eller någon annan i Solpatrullen? Ring 020-22 24 24 eller läs mer här.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt