MAX IV Labratorium
MAX IV Labratorium

Superlabbet som drivs av solceller

Den 21 juni i år beräknas MAX IV-laboratoriet i Lund bli en fullfjädrad anläggning redo för forskning. Laboratoriet kommer inte bara kännetecknas för sin avancerade teknologi men också för sina solpaneler som förser anläggningen med energi.

Totalt ska 650 kvadratmeter solceller byggas, med en beräknad nettoproduktion på 85 000 kilowattimmar el om året. Det ger en årlig koldioxidreducering med cirka 21 ton per år.
– Det är viktigt för oss att visa, att att även forskningsanläggningar kan byggas – både vad gäller hus och maskiner – på ett energismart och miljövänligt sätt, dessutom sänker solcellerna våra driftskostnader, säger Tutti Johansson Falk, kommunikationschef på Max IV.

Stora ansträngningar har även gjorts för att skapa smarta energisystem med hjälp av acceleratorer kopplade till kylsystem och värmeväxlare, för att ta tillvara på överskottsenergin i anläggningen. Överskottsenergin kommer att användas för att värma upp bostäder, gångstråk och vinterträdgårdar i området.

För att driva acceleratorerna i anläggningen krävs mycket el och där bidrar MAX IV nya solcellsanläggning med en del, men det kommer krävas ännu mer då Max IV beräknas att konsumera 45 gigawattimmar varje år.
– Visst är det en liten andel. Rent praktiskt finns det mer yta att bygga på. Men även om vi hade täckt hela Max IV i solceller så hade vi inte kunnat täcka upp för deras energibehov, som ju är oerhört stort, säger Sonny Strömberg projektchef på E.ON, som ansvarat för installationen.

Max IV:s ambition för framtiden är dock att endast använda el från förnybara energikällor, och då främst vatten, vind och sol.

 

Fotograf: Perry Nordeng

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt