Semestra off-grid
Semestra off-grid

Off-grid: ta vara på energin i sommar

Under semestern kan du hamna i situationer utan tillgång till el. Jobbigt kanske, men också en chans till minskat elberoende, till avkoppling och återhämtning. Här är några tips för dig på campingresa, i vildmarken eller i stuga utan el.

Även utanför elnätet kommer du behöva energi, men överraskande mycket av den varan finns att hämta i naturen. Solenergi kan lätt fångas upp till lampor att använda på kvällen eller en radio som håller dig sällskap. Du kan också förbereda smart mat genom att torka frukt och kött att ha med på campingturen. Det finns stormkök som drivs på miljöbensin (alkylatbensin), som du kan köpa på bensinstationer. Är du sugen på pyssel kan du annars bygga en soldriven ugn, en kul aktivitet för hela familjen.

Några tips till stugan eller campingen

  • Har du nära till hav eller sjö – ta med en nätkasse att kyla dricka och förpackad mat i
  • Ladda mobilen med en solcellsladdare
  • Ta med LED-lampor med batterier som laddas av solen, som du kan använda när det blir mörkt
  • Bygg en dusch av en plåttunna med vatten som värms av solen, en slang och ett enkelt duschmunstycke
  • Gräv en grop i jorden att förvara kylvaror i


Ta en teknikpaus i sommar

Olika former av retreater blir allt populärare – från att leva i fullständig tystnad i en vecka till att dra ned på moderna bekvämligheter. En semester med mindre teknik kan ge ny kraft, energi och återhämtning, och som bonus kan du få bättre vanor resten av året.

Minskad digital stress under semestern kan också ge dig tid till böckerna du tänkt läsa, omgivningarna och naturen, till bärplockning och avkoppling.

Och kommer du ihåg hur länge ett mobilbatteri räckte förr i tiden?

Lämna din smarta telefon hemma och leta upp en gammal gsm-mobil för viktiga samtal och nödsituationer (men kanske du behöver en sim-kortsadapter).

Glad sommar!

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt