Tonåringar drar mer el än vuxna
Tonåringar drar mer el än vuxna

Tonåringar drar mer el än vuxna

Tonåringarna är familjernas största elanvändare. Vad de gör, som drar så mycket el, studeras av forskare runt om i Europa. Det visar sig att ungas liv online slukar mer energi än många tror, och här är några beteenden att hålla koll på.

Forskning om tonåringars energiförbrukning pågår på flera håll i Europa. Efter att ha studerat en detaljerad databas över energiförbrukningen i hela 50 000 hushåll, har danska forskare slagit fast att en tonåring drar 20 % mer el än en vuxen.* För att få fram mer fakta om de attityder och beteenden som låg bakom tonåringarnas höga förbrukning, gjordes djupintervjuer med föräldrar och deras tonårsbarn. Frågorna handlade om bostaden, duschvanor, tvätt, användandet av mobiltelefoner, tv och it-prylar samt attityder till konsumtion och miljö. Undersökningen visar att it är en naturlig del av ungas liv och något som de förbrukar mycket el på. Mobiltelefonen och tekniska prylar såsom tv och dator är viktiga för tonåringarna, och hänger samman med frågor om identitet, grupptillhörighet, status och begär efter ”det nya”.

 

Uppkopplat liv tas för givet – trots att det kostar

Intervjuerna som gjordes i Danmark gav insikten att varken vuxna eller tonåringar riktigt förstår att livet online drar så pass mycket energi. Inte ens i familjer som sa sig vara medvetna om energibesparing och miljön tänkte man särskilt mycket på hemelektronikens påverkan. Den enda miljöhänsynen man tog vad gäller hemelektronik var att stänga av standby. När det gällde inköp och användning tog man ingen hänsyn alls till energiförbrukning.

 

It drar mer el än belysning

Ett pågående europeiskt forskningsprojekt uppmärksammar den snabbt ökande energikonsumtionen som tonåringars uppkopplade liv står för. Projektets undersökning bland 16–20-åringar i Tyskland, Nederländerna, Österrike, Norge och Danmark har visat att användandet av datorer, mobiltelefoner, surfplattor, internet, tv, datorspel med mera, i genomsnitt står för cirka 25–30 % av hushållens totala elförbrukning – nästan dubbelt så mycket som belysning.* Bland tonåringarna som intervjuades var det många som aldrig tidigare sett sambanden mellan sitt uppkopplade liv, energianvändning och klimatförändringarna.
– Tonåringar tänker generellt inte på energiförbrukning i sin vardag. De betalar ju inte elräkningen, säger seniorforskaren Toke Haunstrup Christensen från Ålborgs universitet, som har skrivit en rapport om undersökningen. Han fortsätter:
– Föräldrarnas beteende hemma är viktigt, för det lägger grunden till vanor som barnen tar med sig när de flyttar hemifrån. Så att påminna sina barn om att släcka lampor och stänga av tv:n är bra.

 

Forskarna: ”Håll koll på det här”

  • Filmstreaming och delande av foton och videoklipp kräver energi i och med att utrustningen drar mycket batteri och behöver laddas. Dessutom används mycket energi för datatrafik och servrar för datalagring.
  • I dag är det vanligt att kolla på tv, göra läxan på en laptop och chatta med en kompis på telefonen – allt på en gång. Multitasking slukar energi.
  • Att alltid köpa den senaste produkten och snabbt byta ut sina elektronikprylar innebär en överkonsumtion, som både leder till hög energi- och materialåtgång vid tillverkning och skapar problem med elektroniskt avfall.
  • Gamla telefoner som många behåller som reservtelefoner skulle istället kunna återanvändas och komma andra till del.

* Här hittar du källorna till faktauppgifterna i artikeln.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt