hackathon-juha-kaarlas
hackathon-juha-kaarlas

På Nordic Internet of Things Hackathon testas framtidens energilösningar

I april genomförde organisationen Mobile Heights ett 50 timmar långt så kallat Hackathon på temat Internet of Things – alltså saker som kopplas upp mot varandra. Vinnaren i kategorin Smarta hem var Tweet the Heat, för deras lösning som ser till att fastighetsägare och de boende snabbare kan upptäcka fel på uppvärmningen i lägenheter.

Organisationen Mobile Heights, E.ON och ytterligare samarbetspartners arrangerade och ordnade förutsättningarna för Nordic Internet of Things Hackathon 2015 – teknik, sovplatser, och stora mängder koffein.
– När vi kunde ha med E.ON som energiföretag var det ett sätt att så småningom kunna implementera lösningarna mot slutkund, säger Linda Malmgren på Mobile Heights.

E.ON vill vara en del av framtidens energilösningar, och ser att mer och mer av tekniken flyttar in i de smarta hemmen. Ett hackathon av den här typen ger möjligheter att hitta fler nyskapande idéer.

Vinnaren Tweet the Heat visade på möjligheten kan koppla ihop gammal och ny teknik. Genom att sätta sensorer på gamla element, går det att få automatiska varningar i mobilen, säger Linda Malmgren.
– Det är viktigt att få mer kunskap om energin i våra hus. Hur påverkas förbrukningen när vi öppnar fönster när det är varmt, slösar vi då energi för att elementen går igång för fullt,
Tweet the Heat ger både boende och fastighetsägare koll på uppvärmningen i flerbostadshus.

– Den upptäcker avvikelser automatiskt, och kan informera fastighetsägaren så man kan skicka över en reparatör eller informera de boende – kanske redan innan de själva har märkt att något är fel, säger Juha Kaarlas på Affecto som utvecklat tjänsten.

Som namnet antyder används exempelvis Twitter som en kanal där man kan få meddelanden. Men systemet kan även skicka meddelanden till en app i telefonen eller till en dator.

– Genom att mata in data om byggnaden i systemet så kan programmet räkna ut vad som är avvikande, och när något inte står rätt till. Och med trådlös teknik blir det enkelt att fästa enheten var som helst, eftersom vi inte behöver dra kablar genom husen, berättar Juha Kaarlas.

Eftersom tjänsten är utvecklad i april är det ännu inte ute på marknaden, men förhoppningen är att det ska bli en kommersiell produkt.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt