solceller-rymden-iss-eon
solceller-rymden-iss-eon

Visionär solkraft: moskéer, flygplan och ut i rymden!

Solceller på villataket i all ära. Men här är projekten som tar det några snäpp längre. På planeten Tellus och bortom atmosfären.


Jorden runt på sol – flygplanet som gör ”det omöjliga”

Schweizarna Bertrand Piccard och André Borschberg är på god väg att lyckas med ”det omöjliga”: att flyga jorden runt med ett plan som endast drivs med solceller. Idén föddes 1999, flygplansprototypen började skapas 2007 och tre år senare genomförde Solar Impulse 1 den första nattflygningen i det soldrivna flygets historia. Hittills har farkosten tagit sig från Abu Dhabi till Tulsa i USA, via bland annat Indien, Japan och Hawaii. Följ äventyret här.
Det 31 meter långa Turanor Planet Solar blev 2012 väldens första fartyg att ta sig havsvägen jorden runt, enbart med solens hjälp. Här kan du få en 360-visning av den imponerande farkosten.

Snart driver solen 2000 jordanska moskéer

Efter att ha importerat 96 procent av sin el från utlandet tog kungariket Jordanien 2014 stora initiativ för att börja producera egen el. Målet: att sätta solpaneler på landets många moskéer.
Air condition och belysning gör att moskéer i Jordanien ofta använder mycket energi, men med 300 soldagar per år är utsikterna för egenproduktion minst sagt goda.

Hittills försörjs 400 moskéer av solenergi och ytterligare 1600 anläggningar är på gång.
Sedan 2012 har Jordanien också ett system för nettodebitering, där solenergiproducenter kan sälja sitt överskott på elmarknaden till ett garanterat lägstapris.

Elektriska vägar i Holland (och världen)

I Europas mest cyklande nation Nederländerna (en tredjedel har cykeln som huvudsakligt transportmedel) finns sedan november 2014 en cykelväg som samtidigt fungerar som en 100 meter lång solcellsanläggning.
Vägsträckan i Krommenie, tre mil utanför Amsterdam, består av moduler som kopplats samman och som täckts med en centimetertjock glasskiva. Energin som produceras ska kunna gå till gatubelysning, elfordon som kör på vägen och närliggande hushåll. Men Solaroad som ligger bakom innovationen är inte ensamma. Frankrike planerar 1000 kilometer solcellsvägar de närmaste fem åren, tänkta att förse fem miljoner människor med energi, och liknande initiativ finns i bland annat Tyskland och USA.

Genomskinlig energi – är solcellsfönster framtiden?

Tänk på en skyskrapa. En massa glas eller hur? Bara på Manhattan finns det ungefär 10,7 miljoner fönster. Tänk sedan att alla dessa glasrutor kunde fånga solens energi, och du är framme vid visionen för en ny framväxande bransch.
Solaria, som lägger in tunna solcellsremsor mellan fönsterglasen, har sin produkt klar. SolarWindow utvecklar en tunn film som ska kunna sättas på befintliga fönster, och vid Michigan State University i USA har forskare i testmiljö lyckats få fram helt genomskinliga solcellpaneler. När kommer genombrottet på marknaden?

Rymden var först – såklart

Solen är ju ingen jordisk resurs och det var inte heller här nere som solcellstekniken först gjorde verklig nytta. Första satelliten med solceller (då extremt dyra) skickades upp i rymden redan 1958!
Rymdstationen ISS – i omloppsbana runt jorden sedan 1998 – har paneler med en kapacitet på mellan 84 och 120 kilowatt el. Och på rymdsonden Rosetta sitter solceller som kan fungera upp till 800 miljoner kilometer från solen, där solljuset endast uppgår till 4 procent av nivåerna på jorden.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt