robotsamhallet
robotsamhallet

Kan robotar använda energi smartare än vad vi människor kan?

I framtiden kommer robotar ta över mer och mer av våra arbetsuppgifter och vardagssysslor. Och samtidigt som det är skönt att göra mindre ansträngande jobb kan robotar lära sig att använda energi smartare för ett mer hållbart samhälle.

christian-smith-kth

Christian Smith vid KTH

– Inom industrin används redan robotar som programmerar om sig själva när de hittar ett snabbare sätt att sätta ihop en produkt på.

Det säger Christian Smith, robotforskare på KTH. Och eftersom de här robotarna kan göra detta, så kommer även framtidens mer hushållsnära robotar dra nytta av den här kunskapen. Men än så länge används robotar och smarta system mest inom industrin och fordonsbranschen.
– Rent krasst är det där mest pengar kan sparas som utvecklingen går snabbast.

I hushållen är det främst två sorters robotar som används, dammsugare och gräsklippare.
– Det finns inte så mycket forskning på de här apparaterna än. Men robotgräsklipparna, som ofta går på solenergi tänker jag spontant är lätta att göra energieffektiva. Vad gäller självgående dammsugare kan det ofta vara tvärtom.

Anledningen till att robotdammsugarna kan vara ineffektiva – trots lägre direkt energiförbrukning – är att de inte upplevs städa tillräckligt bra, och att användarna därför behöver göra om arbetet.

Vad gäller gräsklipparna beror energibesparingen på vad som jämförs med, har du en gammal bensindriven gräsklippare med tvåtaktsmotor är det dags att byta snart, antingen mot en eldriven gräsklippare (finns med både sladd och batteri), eller en robotklippare.

Toppbild: Andy MiahCC BY-SA 2.0

I vår webbshop hittar du en robotgräsklippare, och mycket annat som kan effektivisera din energianvändning i sommar.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt