energilagring
energilagring

Så kan energilagring i hemmen förändra världen

Företaget Tesla skapar rubriker med sina superbatterier för hemmabruk, där energi kan lagras i upp till en vecka. Hur skulle de funka i Sverige? Och hur skulle världen påverkas om fler producerade sin egen el?

Teslas vision är att bli ett självklart alternativ till den konventionella elförsörjningen, berättar VD:n Elon Musk vid presentationen av batteriet Powerwall:
– Vårt mål är att förändra hur världen använder energi i extremt stor skala, sa han.

Batteriet är byggt för hemmabruk, och kan lagra energi från exempelvis solceller. Privatpersoner skulle själva kunna alstra och lagra den energin som hushållet kräver. Det skulle innebära en revolution av energianvändandet, både globalt och på hemmaplan. Här är några möjliga följder:

  • Ökad medvetenhet om den dagliga energiförbrukningen, vilket i sin tur skulle kunna leda till effektivisering.
  • En el- och energimarknad där privata producenter både köper och säljer el.
  • Bättre förutsättningar för invånare i fattiga länder, där strömavbrott är vanligt, att själva sörja för sin el.

Att företag nu står på kö för att etablera sig i branschen, kommer också att sänka priserna och göra lagringsbatterierna tillgängliga för fler.

I nuläget blir det svårt att använda den här typen av batterier i Sverige, då lagringen endast sträcker sig dygns- eller veckovis. Våra mörka vintrar när solen lyser med sin frånvaro kräver längre lagringstider.

Men Sverige har andra fördelar vad gäller energilagring. Lyfter man blicken bortom hushållen och till vår enorma kapacitet från vattenkraften, så kan vi se att styrsystem och en bra balans mellan olika energislag kan hjälpa till. När vi har en större mängd solceller än idag så kan vi under soliga perioder hålla igen vattenkraften. Och till vintern kommer vi då ha mer vatten i magasinen att använda – alltså har vi använt naturen som ett slags batteri.

Vad blir då energibolagens roll? Sannolikt att förmedla el mellan privata elproducenter, beroende på var över- och underskotten finns. E.ON håller just nu på att testa ett mikronät där lokal elproduktion ska förse ett avgränsat område med el. Experimentet blir det första i sitt slag i Sverige.
Vill du veta mer om de nya batteriernas funktion? I den här videon finns mer spännande info:

 

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt