pool-hallbarheten
pool-hallbarheten

Varm pool med hjälp av solen

Med solceller på taket och eget vindkraftverk kan bostadshuset Hållbarheten inte bara värma upp sina åtta lägenheter. Energin räcker också till poolen.

Bostadshuset Hållbarheten i Västra Hamnen i Malmö är mer än sina åtta lägenheter. Det är också en testmiljö där de boende är med och utvärderar och skapar nya energilösningar. Mikroproduktionen från solfångare, solceller och vindkraftverk blir till värme, varmvatten och el, och eventuellt överskott från solceller och vindkraft kan säljas tillbaka till nätet eller lagras i batterier. Elen som lagrats i batterierna kan sedan användas för att till exempel ladda elbilen på kvällen. Via surfplatta eller smartphone kan hyresgästerna mäta, styra och följa upp sin energiförbrukning, även när de inte är hemma.

– Vi tar hjälp av hyresgästerna för att hitta mer energismarta sätt att leva. Kunskaperna om de boendes elförbrukning lär oss vad som fungerar bäst, så att vi kan utforma framtidens boende. Framgångsrika koncept kan exporteras i stor skala och göra viktig skillnad på sikt, säger Per Rosén, ansvarig på E.ON för Hållbarheten.

Den nya energimedvetenheten handlar inte om att hyresgästerna ska behöva gå runt och frysa, utan om att fastigheten i samverkan med de boende ska lösa behov på smartare sätt. Systemet ska kunna styra hemmen smart så att det kan köpa el när den är som billigast, för att sedan portionera ut den i form av värme när den behövs, eller sätta igång tvättmaskinen på natten.

– Tanken är att du inte ska behöva dra ned på din komfort bara för att du vill spara energi, säger Per Rosén.

Fler nyheter:
philips-hue-eon-energisparnytt-2 philips-hue-eon-energisparnytt-2

Smart belysning – från solkatter till appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Gröna%20tak%20Hyllie_5 Gröna%20tak%20Hyllie_5

Sju fördelar med växter på taket – bra för både plånbok och miljön

Mindre koldioxidutsläpp och buller, sänkt översvämningsrisk och lägre behov av kylning och uppvärmning. Växter på taken kan både spara energi och förbättra miljön. Redan nu kan du börja planera för egna gröna tak och väggar i vår.

Z Z

Lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel

Gäster från kommuner, företag och flera av Volvos bilåterförsäljare inspirerades av föredrag om biogasens betydelse för hållbara transporter, cirkulär ekonomi och framtidens gasteknik för fordon när Westport Fuel Systems tillsammans med E.ON och andra företag inom biogasbranschen bjöd in till lansering av nya Volvo V90 Bi-Fuel.

spara-energi-host-630x275 (2) spara-energi-host-630x275 (2)

Smarta hösttips för hemmet

Med sjunkande utomhustemperatur är det lätt att värmekostnaderna drar iväg. Varför inte passa på att göra ditt hem lite mer energismart, och samtidigt se över beteenden och gamla vanor?

Tillbaka till Energisparnytt